Zon weg? Zo creëer je warmte op je balkon, terras of in je tuin
DIY is hot and happening. DIY is de afkorting voor Do It Yourself. En dat is vrij vertaald: lekker klussen, knutselen, doe-het-zelven en creatief je handen laten wapperen. Het is rustgevend, spaart geld uit en geeft voldoening.
Er zijn mensen die niet genoeg krijgen van stylen, behangen, accessoires zoeken en schilderen.
Maar er zijn ook mensen die willen schroeven, boren en hameren. Een beetje grof werken en vuile handen krijgen. Ben jij zo iemand? Want de meest originele verwarmer voor tuin, je terras of je balkon koop je niet, die maak je zelf. Dus aan de slag.
Omdat niet iedereen evenveel ruimte heeft, laten we 3 buitenhaarden zien, verschillend in soort en afmeting, die je zelf kunt maken. Zodra je bouwwerk klaar is kun je voldaan en vooral trots met familie en vrienden van het vuurtje genieten. Ben je zelf meer van het creatief denken, wees dan zo slim om deze voorbeelden te delen met je partner of je buurman die wel beschikt over twee rechter handen.
Voor op je balkon: Strakke betonnen vuurschaal
Deze moderne vuurschaal met gel maak je in de maat die je kwijt kan op je balkon. Zet je hem op tafel, dan kies je een klein formaat van 20 cm doorsnede. Heeft je balkon genoeg ruimte en past hij leuk op een muurtje of een zuil, dan is een schaal met een doorsnede van 35 cm of 40 cm perfect. Als je eenmaal de juiste materialen bijeen hebt is het maken zelfs vrij eenvoudig.
Wat heb je nodig?
- cement mix (bouwmarkt)
- grote ronde RVS of kunststof buitenschaal
- middelgrote ronde RVS of kunststof binnenschaal
- olie-spray (of olie en kwast)
- (oude) emmer om te mixen
- kleine troffel
- schuurpapier
- blikje brandstofgel (bouwmarkt)
- barbecue rooster
- sierstenen (bouwmarkt)
- zware voorwerpen die als gewicht dienen
- werkhandschoenen, oog- en mondbescherming
- geduld
- Vet de buitenschaal aan de binnenkant en de binnenschaal aan de buitenkant in met de olie-spray. Maak de cementmix aan (volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking).
- Vul de buitenschaal met de cementmix tot deze halfvol is. Plaats de binnenschaal in de buitenschaal en druk aan. Zodra het cement tot de rand komt vul je de binnenschaal met de gewichten. Mogelijk moet je meer cement toevoegen om de vuurschaal zo groot mogelijk te maken. Zorg in ieder geval dat de binnenschaal precies in het midden zit, dat de cementrand dik genoeg is en dat je schaal diep genoeg is voor het blikje brandstofgel. Om eventuele luchtbellen uit het cement te laten verdwijnen, tik je een tijdje tegen de buitenschaal. Je kunt ook een apparaat gebruiken dat trilt, zoals een handmixer.
- Laat de vuurschaal in wording gedurende 48 uur drogen.
- Om de vuurschaal tevoorschijn te toveren haal je eerst voorzichtig de binnenschaal eruit en haal vervolgens de vuurschaal uit de buitenschaal. Gebruik schuurpapier om de vuurschaal helemaal glad te maken. Verwijder het stof dat vrijkomt.
- Zet de blikjes gel in de schaal en plaats hierover het rooster. Leg hierop de stenen en tot slot…. Fire it up!
Voor je terras: een vuurtafel
Een tafel met vuurschaal is groot genoeg om je met een gezelschap omheen te scharen en klein genoeg om te verplaatsen naar een andere plaats in je tuin. Het voordeel van het formaat van een salontafel is dat de warmte laag blijft, maar aan een eettafel kun je de vuurschaal zelfs gebruiken als tafelbarbecue. Pas je plan aan op de tafel die het meest bij je past. De materialen zijn eenvoudig verkrijgbaar, maar het plannen, zagen en op maat maken zal je wat tijd en precisie kosten.
Wat heb je nodig?
- 3 pallets (of sloophout)
- vuurschaal (barbecue speciaalzaak of bouwmarkt)
- barbecue rooster
- werkhandschoenen
- houtlijm, schroeven en spijkers
- hamer, zaag, schroevendraaier
- slim inkooptalent (resthout kun je als brandstof gebruiken)
- Haal de pallets uit elkaar en verdeel het hout in balken en latten.
- Maak een plan voor de afmetingen van je tafel en houdt rekening met het hout dat je tot je beschikking hebt: de balken worden de poten en de ombouw, gebruik de brede latten voor de lijst (zaag in verstek) en de smalle latten voor het tafelblad. Verbindt het hout met lijm, schroeven en spijkers voor een stevige basis.
- Verbindt de poten met de ombouw en bevestig de lijst.
- Zorg voor extra versteviging onderaan om de vuurschaal op te plaatsen. Pas de plaats van deze dwarslatten aan op de afmeting van je vuurschaal.
- Begin met het invullen van de latten voor het tafelblad en maak de latten op maat, zodat ze om de vuurschaal passen.
- Laat het hout onbewerkt voor een robuuste look of schuur de tafel en geef hem een verflaag in de lak of verfkleur naar keuze.
Bron: http://www.instructables.com/id/Outdoor-fire-pit-on-a-table/step2/Step-4-Legs/
Voor je tuin: een echte vuurplaats
In deze zelfgemaakte vuurplaats kan je lekker fikkie stoken, tuinvuil verbranden en ook barbecueën. Bouw hem groot of klein in doorsnede, met een laag of hoog muurtje. Als je met zorg de basis waterpas maakt en genoeg ruimte rondom de vuurplaats vrijhoudt, is deze veilige vuurplaats in je tuin met een beetje doorwerken in één dag klaar.
- cirkelstenen
- gravel of grind (bouwmarkt)
- zand (bouwmarkt)
- vuurschaal of vuur-ring
- schep, rubber hamer, hark, waterpas, rolmaat
- een vrije dag
- Graaf een gat van 30 cm diep in grond die rondom 25 cm ruimer is dan de geplande cirkel van de vuurplaats. Maak het gat rond door in het midden een stok te plaatsen met een touw en trek een cirkel op de gewenste grootte.
- Vul het gat eerst met een 10 cm dikke laag gravel of grind en vervolgens met een laag van 10 cm zand.
- Gebruik de waterpas om de laag zand zo vlak mogelijk te maken.
- Plaats de eerste twee of drie lagen stenen. Zet hierin de vuur-ring of de vuurschaal en bouw vervolgens de muur zo hoog als je zelf wil. Laat hier en daar een klein kiertje open tussen de stenen zodat het vuur lucht aan kan trekken.
Bron: http://www.instructables.com/id/How-to-Build-Your-Own-Fire-Pit/
Hebben we je geïnspireerd? Het is fantastisch om het vuur te laten branden in de haard die je met eigen handen hebt gecreëerd. Maar ontbreekt je de tijd of heb je echt twee linkerhanden, dan kun je voor elk budget een kant-en-klare terrasverwarmer kiezen. Een bron van inspiratie is Marktplaats (http://www.marktplaats.nl/z/tuin-en-terras/terrasverwarming.html?categoryId=2811). Hier kijk je voor een nieuwe die door diverse tuincentra en doe-het-zelfwinkels wordt aangeboden en of een tweedehands kachel die je bij jou in de buurt kunt kopen.
Dit artikel is geschreven door Annemarie van Spraakstof