Lijkt het je leuk om zelf een meubelstuk te maken? Het is eenvoudiger dan je denkt. Met enkele simpele tips en de inspiratie in dit artikel, zul je ontdekken dat je al met weinig een groots resultaat kunt bereiken.
Waar begin je?
- Doe inspiratie op. Het internet staat vól met doe-het-zelf projecten. Google op het meubelstuk dat je wenst te maken en ontdek of er een haalbaar ontwerp voor je tussen zit.
- Teken het uit. Werk op papier uit wat je precies wilt maken. Vind je het moeilijk om te visualiseren hoe het klusproject daadwerkelijk gaat verlopen? Knip de losse onderdelen dan (op schaal) uit.
- Oefen van tevoren. Zijn er technieken die je voor het eerst gaat toepassen tijdens de klus? Oefen daar dan van tevoren mee. Het is immers beter om te oefenen op een stuk resthout of -kunststof en niet op het uiteindelijke meubelstuk.
- Kies het juiste materiaal. Het is makkelijker om te werken met hoogwaardige materialen dan goedkope materialen. Zorg bijvoorbeeld dat je hout koopt bij een goede bouwmarkt en koop kunststof bij kunststof groothandel PerlaPlast.
- Verzamel je benodigdheden. Als je hebt besloten welk meubelstuk je wilt maken en hoe je dit gaat doen, is het belangrijk de juiste benodigdheden te verzamelen. Een krachtige boor, een scherpe zaag en een stabiele werktafel bijvoorbeeld.
- Ga zorgvuldig te werk. Het maken van een meubelstuk is geen haastige aangelegenheid. Neem je tijd, werk in een schone, opgeruimde en veilige werkomgeving.
Inspiratie voor zelf te maken meubelstukken
- Bijzettafel. Een goed beginnersproject is de bijzettafel. Het is van een overzienbaar formaat, de basis is simpel: een tafelblad op poten of een frame.
- Bureau. Ook hier geldt de simpele basis van een tafelblad en poten of een frame, maar dan in een groter formaat. Voor een clean effect, kun je ook latjes aan de wand bevestigen om het bureaublad op te kunnen laten ‘zweven’.
- Speelhuisje. Knutsel met een aantal planken, latten of platen een boekenkastje in elkaar in een huisvorm. Zet mandjes in de vakken, zodat de kleintjes er hun eigen spulletjes in kwijt kunnen.
Foto van Nathan Riley op Unsplash