Zonder het zeker te weten durven we het toch te zeggen: íeder huishouden heeft halogeenverlichting in huis. In de woonkamer, in de badkamer, in de koelkast; érgens heb je halogeenlampen, want halogeenverlichting is het meest populaire type lichtbron op dit moment. Tot enkele jaren geleden was dat de gloeilamp, maar die werd verboden in 2012. Hetzelfde gaat in 2018 met de halogeenlamp gebeuren. We schreven eerder al dat de LED-lamp waarschijnlijk de nieuwe norm gaat worden in huishoudens. Maar waarom eigenlijk?
Verbod op onzuinige lampen
Tussen gloeilampen, halogeenlampen en LED lampen zit veel verschil in stroomverbruik. Omdat gloeilampen een energielabel E, F of zelfs G hebben, heeft de EU besloten dat deze vorm van verlichting niet meer mag worden verkocht in de EU. Om het stroomverbruik uit halogeenverlichting wordt nu aan banden gelegd; de bedoeling is dat enkel nog lampen met energielabel A of B in huishoudens voorkomen.
Energielabels per type lichtbron:
– Ledlampen hebben energielabel A++ of A+.
– Spaarlampen hebben energielabel A of B.
– TL-buizen hebben energielabel A of B.
– Halogeenverlichting heeft energielabel B, C, D, of E.
– Gloeilampen hadden energielabel E, F of G.
LED lampen; we moeten er allemaal aan geloven
Het verbod op halogeenverlichting gaat in per 2018. Vanaf dat moment mag je halogeenlampen nog wel gebruiken, maar mogen ze niet meer worden geproduceerd en verhandeld binnen Europa. Althans niet voor particulier gebruik. Het meest gunstige en gangbare alternatief voor jouw halogeenlampen is LED lampen. Ze zijn in aanschaf soms wel dubbel zo duur als halogeenlampen, maar gaan tot wel 20 keer (!) zo lang mee als LED verlichting. Tijdens die lange levensduur verbruiken ze ook nog maar de helft van halogeenverlichting. In het begin zal het even wennen en investeren zijn, maar geloof ons: als je eenmaal LED verlichting in huis hebt, wil je echt niet meer terug!