Ken je dat? Dat de bezorger je huis voorbij rijdt? Nee? Dan heb je vast een duidelijk naambordje voordeur. Wij hebben dat niet en dat gaat dus regelmatig fout.
Nummering huisnummers
Eigenlijk gaat het bij ons al fout vanaf het moment dat ze onze wijk hebben gebouwd. Ergens dacht een ambtenaar dat het wel makkelijk zou zijn om een hele wijk dezelfde “straatnaam” te geven en te werken met dubbele nummers.
En dat bedacht hij niet bij 1 wijk. Nee, bij ons in de buurt zijn 3 wijken die allemaal op deze manier met enkel nummers werken. Voor bezorgers is het dus altijd een enorm gedoe om het juiste nummer te vinden. Zelfs met de navigatie van nu.
Nu hebben de bedrijven die vaker komen wel trucjes voor dit probleem. Zo staat bij ons account van de Albert Heijn bezorgdienst: wit huis op de hoek.
De betreffende ambtenaar had bij het openen van de wijk gelijk goede naambordjes en huisnummers moeten uitdelen. Dan was er een boel verwarring voorkomen.
Duidelijke huis aanduiding.
Wist je overigens dat de huisnummers in 1800 verplicht zijn gesteld door Napoleon Bonaparte? Op deze manier ontstond er orde in het groeiend aantal huizen en werd het voor overheden gemakkelijker om belasting te heffen.
Nu klaag ik wel over onze nummering maar het kan nog erger. Ik heb heel erg lang in de verzekeringsbranche gewerkt. Daar worden veel dingen (je auto – of woonhuisverzekering) bepaald op basis van je huisnummer en postcode. Zo kan men inschatten wat de waarde van je woning is, maar ook of je in een veilige buurt woont.
Ik weet nog dat we veel klanten uit Lelystad hadden. Daar hebben een aantal wijken een wijknummer en daarna volgt dan het huisnummer. Bijvoorbeeld Gondel 10 18 (wijk Gondel, wijknummer 10, huisnummer 18) of Botter 38 34 (wijk Botter, wijknummer 38, huisnummer 34).
De systemen waar wij mee werkten begrepen dit vaak niet. Dan bleven ze maar aangeven dat het huisnummer niet overeenkwam met de postcode. En niet alleen in Lelystad, ook in andere plaatsen zoals in Wijchen of Nijmegen werken ze op deze manier. In Den Bosch hebben ze dit beter aangepakt. Daar hebben ze het wijknummer voor de wijknaam gezet. Daar gebruiken ze Tweede Herven of Vierde Herven en dan het huisnummer. Dat maakt het wel een stuk makkelijker.
Zelf ervaar ik dat als ik mijn dubbele huisnummer aan een computer door moet geven.
Veel banken, verzekeraars en instanties werken met een keuzemenu dat werkt op basis van een computer. Om je gegevens erbij te zoeken moet je dan je postcode en huisnummer doorgeven. Dat werkt dus niet met dubbele nummers.
Naambordjes en huisnummers
Gelukkig hebben we het bij ons thuis zelf in de hand. Een leuk naambordje, een opvallend huisnummer en goede verlichting maken het al een stuk makkelijker om je huis te vinden.
Of je nu gaat voor een industrieel ontwerp of het liever landelijk en klassiek houdt. Het aanbod naambordjes en huisnummers is enorm. En tegenwoordig ook vaak te personaliseren. Naast de leden van je gezin kunnen ook de hond en kat op het naambordje vermeld worden.
Eén ding is zeker. Als je het goed aanpakt zal de bezorger nooit meer de weg kwijt raken.
Foto door Chris F