Waar moet je bij de aanschaf van een wastafelkraan op letten? Natuurlijk allereerst een prettige grip en bedieningsgemak. Bovendien dienen de onderdelen van de kraan zodanig vloeiend te zijn dat het water er goed vanaf kan lopen. Dit helpt kalkaanslag te voorkomen en zorgt ervoor dat de kraan eenvoudig te reinigen is. Daarnaast is de uitloop van de kraan belangrijk. Is deze hoog en lang genoeg om gemakkelijk handen en gezicht te kunnen wassen en de wasbak schoon te spoelen?
Eengreepskraan
Er zijn zoveel soorten kranen verkrijgbaar, dat kiezen moeilijk is. Omdat je in de badkamer altijd over zowel koud als warm water beschikt, ligt de keuze voor een praktische mengkraan op of boven de wastafel voor de hand. Bij de eengreepskraan is het kiezen van de favoriete temperatuur gewoon een kwestie van de kraan in de voor jou ideale stand laten staan. In de praktijk zul je met een eengreepskraan wel meer warm water verbruiken, omdat de kraan in de centrale stand zowel de koud- als de warmwatertoevoer opent. Alternatief is dat je voor koud en warm water een aparte knop krijgt. Maar er zijn ook kranen met een economische koude start functie. Deze kranen geven in eerste instantie alleen koud water. Pas wanneer je de hendel draait zal er warm water bijgemengd worden.
Kraan uit de muur
De grootste ergernis bij kranen is de aanslag van kalk en vuil op de plaats waar de kraan is gemonteerd. Deze is vaak moeilijk te verwijderen. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor wastafelkranen die op de muur zijn bevestigd. Buiten het hygiënische voordeel ook esthetisch zeer verantwoord.
Drinkfonteintje
Superhandig zijn de wastafelmengkranen waarbij de uitloop gedraaid kan worden. Door deze naar boven ter draaien creëer je een drinkfonteintje. Zo kun je letterlijk in een handomdraai een slokje uit de kraan nemen. Handig bij het tandenpoetsen of om gauw even de dorst te lessen!
Meer informatie: Voorlichtingsburo Wonen
http://www.voorlichtingsburowonen.nl/informatie/badkamers-informatie/