Op zoek naar een nieuwe woning en word je gek van de concurrentie op de huizenmarkt? Ga verbouwen! Exacte cijfers over hoe vaak mensen dat doen, die zijn er niet. Maar het coronajaar heeft wel bewezen dat veel mensen zijn gaan klussen in hun eigen woning. Word je dat allemaal wat te heet onder de voeten en heb je twee linkerhanden? Dan kun je natuurlijk ook nog op zoek gaan naar een aannemer, maar houd wel rekening met de topdrukte. Een goede en betrouwbare aannemer vinden zal dus een behoorlijke uitdaging zijn.
Welke opties zijn er om je huis te vergroten?
De makkelijkste is uitbouwen. Simpel gezegd: je plakt een uitbouw aan de achterkant van je huis. Of je maakt een dakkapel op zolder. Zo zorg je er voor dat de zolder meer ruimte krijgt en ook direct in woningwaarde stijgt. Bijkomend voordeel is dat hedendaagse dakkappelen onderhoudsarm zijn. Als je het rigoureuzer wil aanpakken, dan maak je een opbouw. Een of twee hele verdiepingen erbij bovenop je huidige huis. Je kan ook meer ruimte maken onder je huis, door een onderbouw of souterrain. Maar dat mag niet altijd zomaar.
Hoe zit het met vergunningen?
Als eerste hangt het ervan af waar je verbouwt. Aan de voorkant heb je vaak een omgevingsvergunning nodig, want je verbouwing is zichtbaar vanaf de straat. Aan de achterkant hoeft dat meestal niet. En dan maakt het ook nog uit wat je gaat doen. Voor een uitbouw of dakkapel met dakplaten aan de achterkant heb je meestal geen vergunning nodig. Een uitbouw mag tot 4 meter aan je huis, en maximaal 5 meter hoog, afhankelijk van hoe hoog je eigen woning is. Een op- of onderbouw is wat ingewikkelder. Daar moet je altijd een vergunning voor aanvragen bij de gemeente, want je verbouwingsplannen moeten wel passen in het bestemmingsplan van de wijk.
Kies voor extra vierkante meters
Er zijn meerdere manieren om je woning in waarde te laten stijgen. In de eerste plaats is het raadzaam om na te gaan wat wel aan vervanging toe is en wat niet. Een badkamer renoveren kan behoorlijk in de papieren lopen, terwijl het in jouw woning misschien helemaal niet nodig is. Zoals hierboven al werd benoemd, kan een dakkapel je woning flink in waarde laten stijgen. Zo kost een gemiddelde dakkapel al snel €5.000, maar zorgt dit ook voor een waardevermeerdering van 60% tot 100% van je investering. Het uitbreiden van je woning lijkt dus wel te lonen. Een andere manier is om een serre, schuur of garage te laten plaatsen. De gemiddelde kosten kunnen oplopen tot €25.000 voor een serre. Dit is een behoorlijk bedrag, maar onthoud wel: je hebt er direct plezier van en je plukt er straks de vruchten van, als je je woning wilt verkopen.
Foto door Andrew Wilus via Pexels