Het meest uitgebreide artikel over Philips Hue buitenverlichting. Alle lampen en toepassingen uitgelegd door een echte fan/deskundige.
Niet alleen binnen is de verlichting van Philips Hue je perfecte oplossing. Ook buiten biedt Philips Hue met zijn lijn buitenverlichting het zelfde comfort en veiligheid, die je van de slimme verlichting gewend mag verwachten.
Je kent Philips Hue misschien al van de slimme verlichting voor in huis, waar je door middel van stemcomando’s, de app, sensoren of dimmers het licht schakelt in een door jou bepaalde lichtscène. Wellicht heb je net een Hue starterspakket gekocht en begin je alle gemakken en voorzieningen van Philips Hue te ontdekken, of je bent al redelijk overtuigd geraakt en heb je al meerdere ruimtes in huis tot en met de badkamer voorzien van de slimme verlichting. Nu is het dan tijd om eens naar buiten te kijken, want ook voor de tuin heeft Philips Hue hele mooie oplossingen.
Slimme buitenverlichting
Allereerst: Waarom zou je kiezen voor slimme buitenverlichting? Om te beginnen zijn er twee belangrijke redenen om buitenverlichting aan te leggen. Ten eerste is het gezellig. Natuurlijk denken we dan aan die zwoele zomeravonden, waar we lekker lang buiten op de loungebank zitten na een gezellige barbeque. Maar ook in de winter is buitenverichting gezellig. Als de dagen korter worden, wordt een tuin zonder verlichting een donker gat. Je leefomgeving wordt door de duisternis gevoelsmatig kleiner. Door het plaatsen van buitenverlichting vergroot je optisch je leefomgeving en wordt je tuin ook in de winter betrokken bij het huis en dus gezelliger.
Naast gezelligheid biedt buitenverlichting ook meer veiligheid. Niet alleen doordat de omgeving van je huis verlicht is en ongewenste personen door dat licht minder gemakkeijk ongezien bij je huis kunnen komen, het is ook veiliger voor jezelf. Je auto parkeren en in het donker over het kronkelpaadje je voordeur bereiken, of ’s avonds de kliko buiten zetten in de duisternis geeft een onveilig gevoel. Ook zie je niet waar je loopt wat allerlei ongemakken met zich mee kan brengen.
Nu kan je een simpele buitenlamp ophangen, maar slimme buitenverlichting kan natuurlijk veel meer. Bij de zwoele zomeravond wil je misschien andere kleuren gebruiken dan in de koude winter. Daarbij wil je het licht automatisch aan laten gaan als het gaat schemeren en dat is door het jaar heen op andere tijdstippen. Bij de voordeur wil je misschien een sensor die de buitenverlichting aanschakelt, tegelijk met de verlichting in de hal of huiskamer. Misschien wil je wel dat het licht alvast aangaat als je de straat in rijdt, of je hebt een slimme deurbel die je kan koppelen aan je buitenverichting, zodat er licht gaat branden als de deurbel iemand het pad op ziet komen.
Soorten Philips Hue buitenverlichting
Begin je met de aanleg van Philips Hue buitenverlichting dan is het raadzaam om met een paar dingen rekening te houden. Allereerst moet je in huis een Hue Bridge hebben. Een apparaat dat de Hue verlichting koppelt aan je wifi signaal. Dit is nodig omdat de buitenverlichting je wifi signaal nodig heeft om te functioneren. Dan moet je natuurlijk bepalen welke lampen je buiten nodig hebt. Er is met Philips Hue een ruime keuze aan wandlampen, sokkels, grondspots, wall washers, breedstralers en lichtstrips. Daarnaast kan je bepalen of je gebruik wil maken van kleur en wittinten of alleen wittinten.
Twee soorten Hue buitenverlichting
Naast de ruime keuze aan Hue buitenverlichting, is het van belang om te weten dat Hue buitenverlichting in twee groepen is te verdelen. Die verdeling heeft te maken met de stroom die een lamp nodig heeft. Hue buitenverlichting is te verkrijgen met de volgende aansluitmogelijkheden:
- Lampen aangesloten op 220 volt
- Lampen voor een adapter van 24 volt
Hue buitenverlichting 220 volt
Hue buitenverlichting met 220 volt aansluiting wordt vrijwel hetzelfde aangesloten als de lampen in huis, met natuurlijk de aantekening dat stroom in de tuin wel veilig moet zijn tegen weersomstandigheden. Wellicht heb je al stroom in de tuin, of aan de gevel. Dan kan je de oude buitenlampen eenvoudig vervangen voor Phlips Hue lampen. Ben je nog bezig met het tuinontwerp, dan kan je de aanleg van stroom in de tuin in je plannen meenemen. Mocht je zelf aan de slag gaan, laat je dan goed informeren. Zo mag je alleen een speciale buitenkabel gebruiken voor wandlampen en als je kabels gaat ingraven moeten ze voorzien zijn van een metalen mantel ter bescherming. Ook moet een grondkabel minimaal 60 cm ingegraven worden.
Hue armaturen die werken op 220 volt aansluiting
Hue buitenverlichting 24 volt
Naast de Hue buitenlampen met 220 volt aansluiting is er nog een andere manier om Philips Hue buitenverlichting aan te sluiten. Er is een speciale lijn met verschillende soorten lampen die je aansluit op een adapter. De adapter heeft een gewone stekker, die je in het stopcontact steekt. Daarna zet de adapter de stroom om van 220 volt naar 24 volt. Het grote voordeel is dat je deze kabels, door de lage voltage, niet in de grond hoeft in te graven, maar gewoon los buiten op de grond kan leggen. Wil je de snoeren uit het zicht hebben kan je ze bedekken met wat aarde. De aansluiting van een lamp is ook heel eenvoudig. Aan de kant van de adapter waar je een lamp aansluit zit een ronde stekker. Deze sluit je aan op de stekker van de lamp, je draait de dop aan en klaar. Wil je meerdere lampen aansluiten, dan is daar een handig T-stuk voor, die je bij elke lamp meegeleverd krijgt. Je sluit het T stuk eerst aan op het snoer en je kan twee lampen aansluiten, of 1 lamp en een Hue verlengsnoer, voor als de volgende lamp verder weg staat.
Het enige waar je rekening mee moet houden als je deze Philips Hue lampen gaat gebruiken is hoeveel lampen je kan aansluiten op 1 adapter. Anders gezegd, je moet rekening houden met hoeveel lampen de adapter aankan. Om dit te weten kijk je naar hoeveel Watt de adapter is en hoeveel Watt een lamp.
Mocht je het starterspakket Hue Lily kopen met 24 volt prikspots, dan zit daar een adapter bij van 40 Watt. Één Lily spot verbruikt 8 Watt. Dat betekent dus dat je maximaal 5 spots op een adapter kan aansluiten. (5*8 Watt = 40 Watt). In het starterspakket zitten 3 spots, dus je hebt nog 16 Watt over. Wil je de spots combineren met andere lampen uit het 24v assortiment dan moet je even naar het Wattage van de lampen kijken en berekenen of je adapter het nog wel aankan.
Ben je bang dat je tekort komt aan een (standaard) adapter van 40 Watt, dan doe je er goed aan het grotere broertje van de adapter aan te schaffen. Deze heeft een vermogen van maar liefst 100 Watt.
Hue armaturen die werken op 24 volt aansluiting
Philips Hue Outdoor Light Strip
Naast alle armaturen die in de handel zijn om met Philips Hue je tuin te verlichten, kan je ook nog kiezen voor de Light Strip voor buiten. Een flexibele lichtslang die in 2 of 5 meter verkrijgbaar is. Laat de strip door de border kronkelen, bevestig hem tegen je hek of muur, de mogelijkheden zijn eindeloos. Deze strip is bestand tegen alle weersomstandigheden (beschermingsklasse IP 65). Dat wil zeggen dat de strip volledig waterdicht is. Hij is dus geschikt voor om de vijver heen, maar niet voor in de vijver. Lampen die altijd volledig onderwater werken hebben een nog hogere beschermingsklasse nodig.
De light Strip is eenvoudig aan te sluiten. Hij komt met zijn eigen adapter, stekker in het stopcontact en klaar. De strip is voorzien van een speciale diffuse coating die het witte of gekleurde licht mooi gelijkmatig verstrooit.
Hue buitensensor
Natuurlijk is er een sensor die je buiten kan hangen en je verlichting kan schakelen als de sensor beweging ziet. Deze sensor is volledig waterdicht en heeft een bereik van ongeveer 12 meter. De ingebouwde schemersensor zorgt dat je lichten alleen aangaan wanneer het buiten echt donker is. Je kan in de app instellen welke lampen de sensor moet schakelen en voor hoelang en je kan de gevoeligheid van de sensor instellen. Uiteraard kan je de sensor ook weer verlichting binnenshuis laten schakelen. Je kan de sensor aan een vlakke muur ophangen, maar ook op de hoek van een muur of paal en zelfs aan de regenpijp. Een sensor heeft geen snoer nodig en werkt op batterijen, die jaren meegaan.
Hue Bridge voor buitenverlichting
Mocht je geïntresseerd geworden zijn in Hue buitenverlichting en er direct mee aan de slag willen, dan moet je nog met één ding rekening houden. De buitenverlichting van Philips Hue heeft een Bridge nodig om te kunnen functioneren.
Wat is een Hue Bridge
De meeste gebruikers van de slimme verlichting zijn al bekend met de Hue Bridge, die in starterspaketten altijd meegeleverd wordt. De Bridge is de koppeling tussen de slimme verlichting en het internet. Het kleine vierkante kastje koppel je aan je router en via de Hue app maak je weer verbinding met de Bridge. Dat klinkt heel moeilijk, maar dat is het natuurlijk niet. Om de Bridge in de app te koppelen hoef je alleen maar 1 keer op de bridge te drukken en de rest gaat vanzelf.
Na installatie van de bridge kan het feest met de Hue verlichting pas echt beginnen. Je hebt nu de mogelijkheid om lichtscènes te maken en verschillende automatiseringen te maken.
Hue Bridge voor je buitenverlichting
De Hue bridge heb je dus ook nodig om verschillende lichtscènes in de tuin te maken, of om de sensor automatisch iets te laten schakelen. Maar de bridge is nodig voor nog iets veel belangrijkers. De buitenverlichting heeft natuurlijk een signaal nodig om aan of uit te gaan. En daar hebben ze iets heel slims voor bedacht. De lampen van Philips Hue reageren door aan elkaar een signaal door te geven. Dit signaal heet Zigbee en is vergelijkbaar met een Wifi netwerk. Alle lampen staan dus allemaal draadloos met elkaar in verbinding. En die Zigbee verbinding krijg je alleen als je een bridge in huis hebt.
Lampen plaatsen in de tuin
Philips Hue lampen kan je overal in de tuin plaatsen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dus dat de lampen een signaal aan elkaar doorgeven om te functioneren. De eerste lamp die je in de tuin plaatst, moet zijn signaal vanuit het huis krijgen. Dat kan de Bridge zelf zijn, of een Hue lamp in de keuken bijvoorbeeld. Plaats de eerste lamp niet verder dan 10 meter uit de buurt van die keukenlamp. Voor de volgende lamp in de tuin geldt dat die maximaal 20 meter van de eerste buitenlamp kan staan, om zo weer het signaal op te vangen. Daarna kan hij het signaal weer doorgeven aan een andere lamp enz.
Slimme koppelingen met Hue buitenverlichting
Nu je slimme buitenverlichting hebt, zijn de extra mogelijkheden eindeloos. Philips Hue verlichting is namelijk koppelbaar aan andere slimme apparaten en kan ook zelfstandig slimme handelingen uitvoeren. Hieronder enkele handelingen en schakelingen die je zou kunnen uitvoeren met Philips Hue buitenverlichting:
- Geselecteerde lampen van de binnen- en buitenverlichting gaan aan als je de straat in komt rijden. En geselecteerde lampen gaan uit als je wegrijdt.
- Geselecteerde lampen van de binnen- en buitenverlichting gaan aan als je slimme deurbel iemand ziet aankomen.
- De buitenverlichting gaat langzaam aan als het donker wordt. (zonsondergang)
- Je verlichting is gekoppeld aan je rookmelder. Als de melder afgaat, gaat ook de buitenverlichting aan, zodat je veilig het huis kan verlaten.
- Als je 112 belt voor een noodgeval, gaat de buitenverlichting aan en kleuren 1 of meerdere buitenlampen rood, om zo hulpdiensten te helpen je huis te vinden.
- Door de waterdichtheid van de Hue buitenlampen zijn de Hue buitenlampen ook geschikt voor natte ruimtes in huis zoals de badkamer.
FAQ
De Hue bridge is nodig voor het Zigbee netwerk dat je nodig hebt. Hiermee kan je draadloos sensoren te schakelen, lichtscènes te maken en je lampen in de tuin van een draadloos signaal te voorzien.
Nee, je hoeft geen wifi aan te brengen in de tuin. De lampen zijn ook slim in hun techiek. De Hue lampen werken op een eigen draadloos Zigbee netwerk vanuit de Hue Bridge. De lampen geven zelf een signaal door aan de volgende Hue lamp. Door de lampen maximaal 20 meter uit elkaar te plaatsen besla je met gemak de hele tuin.
Je kan voor twee soorten Hue buitenverlichting kiezen. Lampen die je aansluit op netstroom en lampen die je via een adapter aanstuurt. Zo kan je je normale buitenlamp vervangen door Hue en met de laagspanning van de adapter ben je vrij om overal in de tuin lampen te plaatsen.
Dat kan op meerdere manieren zelfs. Je kan verlichting schakelen met de buitensensor, bij zonsondergang, als je de straat in rijdt, of gekoppeld aan andere slimme apparaten zoals je slimme deurbel.
Als je al buitenverlichting hebt en je kan de lamp vervangen, dan zou je ook in je bestaande buitenlampen een philips Hue lamp kunnen plaatsen. Kijk even of de fitting van je lamp geschikt is voor Philips Hue en houd er wel rekening mee dat je de Hue lamp via een bridge moet kunnen bedienen.
,