Gemiddeld brengen wij er bijna een uur per week door, op de pot. Naar schatting staan er namelijk ruim 10 miljoen wc-potten in Nederland en dat worden er steeds meer met de trend van meerdere toiletten per woning.
Vlak of diep
Toiletpotten zijn er in twee types: vlakspoel en diepspoel. In het verleden werden in Nederland voornamelijk vlakspoeltoiletten geplaatst. Artsen geven vaak nog steeds de voorkeur aan dit type toilet. De ontlasting blijft op het plateautje liggen en kan dus goed gecontroleerd worden op kleur. Het grote nadeel van het plateau is de geur. Bovendien krijg je na verloop van tijd een verkleurde rand rond het plateau, veroorzaakt door schoonmaakmiddelen. Bij het diepspoeltoilet heb je geen geurprobleem. De ontlasting verdwijnt direct onder water. Dat brengt weer een ander nadeel met zich mee: de plons!
Staand of hangend
Van oudsher stonden er in Nederland staande vlakspoeltoiletten opgesteld. Het waterreservoir met spoelwater hing hoog tegen de muur en werd bediend met een trekker, dat kon een touwtje zijn of een kettinkje. In de branche geldt dat nu als het ‘klassieke’ of ‘traditionele’ toilet. Deze worden nog wel gemaakt, maar niet veel meer. De belangrijkste keuze tegenwoordig is een staande toiletpot met vast waterreservoir of een hangend model, waarbij het waterreservoir achter de muur is geplaatst. De staande toiletten komen we voornamelijk nog tegen in de meer klassieke badkamer. Een ‘zwevend’ toilet heeft dan ook heel wat voordelen: het is fraai om te zien, neemt optisch veel minder ruimte in en de vloer eronder is eenvoudig schoon te houden.
Drinkwater
Aangezien in de Nederlandse woningen de toiletten zijn aangesloten op de waterleiding voor het vullen van het waterreservoir, wordt er dus elke spoelbeurt vers drinkwater door de wc gespoeld. Jaarlijkse spoelt de Nederlander 12 kuub (drink)water weg. Daarom is er ook een trend gaande naar minder waterverbruik. Vandaar dat de meeste toiletten worden uitgerust met twee spoelknoppen: een voor de kleine en een voor de grote spoelbeurt. Ook zijn er toiletten met een spoelonderbreker.
Gênante geluiden
De Romeinen beschikten al over openbare toiletten: stenen platen met gaten erin, waar men dij aan dij zat. Tegenwoordig zijn we meer gesteld op onze privacy. Helaas houdt de deur waarachter het toilet geplaatst is geen geluiden tegen. En het zijn juist de geluiden waarvoor wij ons generen. Een grote hit bij de openbare toiletten in Japan is daarom de ‘geluidsprinses’. Dit is een sensor die je met een handbeweging activeert om het geluid van een doortrekkende wc te laten horen. Zo kun je je eigen geluiden maskeren.
Meer weten over toiletten: Voorlichtingsburo Wonen
http://www.voorlichtingsburowonen.nl/informatie/badkamers-informatie/badkamers-toilet/