Elk huishouden kent ze wel; de kliko. Bijna iedereen in Nederland heeft een kliko. Zelfs als je in een flat woont ben je in het bezit van een kliko. Wel vaak een kleintje maar veel flatbewoners hebben een kliko voor het groene afval. Ben je in het bezit van een woning dan ben je vaak ook eigenaar van minimaal 2 tot 4 kliko’s. Maar wat moet je met die lelijke dingen, waar je steeds tegen aan kijkt? Neem een ombouw voor je kliko.
In 1978 begonnen een aantal gemeenten met het kliko experiment. Op deze manier kon men namelijk het afval gescheiden gaan ophalen. Voorheen zette iedereen zijn vuil in een vuilniszak aan de weg. Door het gebruik maken van de kliko kon men afval scheiden maar het kon ook schoner worden opgehaald. Want je snapt wel dat vuilniszakken met afval een makkelijk doelwit zijn voor ongedierte. Het bleek een geslaagd experiment want door de jaren heen worden de kliko’s in alle gemeenten gebruikt. Het gebruik van de kliko is ook door de jaren heen door ontwikkelt. Zo zijn er tegenwoordig 4 soorten kliko’s in omloop:
Blauw: Papier en karton
Groen: GFT afval
Grijs: Restafval
Rood/oranje: Plastic
Niet alle gemeenten gebruiken alle kleuren.
Ombouw kliko voor je tuin
Al deze vuilnisbakken moeten natuurlijk een plek krijgen. En helaas voor de meeste van ons is de enige mogelijkheid om deze containers in onze eigen tuin te plaatsen. Soms heb je geluk en kan je ze net achter je schutting aan de straatzijde plaatsen, maar veelal zal men de kliko in eigen tuin kwijt moeten. Gelukkig heeft ook hier de ontwikkeling niet stil gezeten, want om deze containers te verbergen zijn er tegenwoordige hele mooie ombouwen te koop. In deze blog laten we je zien wat de mogelijkheden zijn.
Ombouw Kliko materialen
Als je een ombouw voor je kliko gaat kopen zijn er verschillende soorten materialen beschikbaar.
Kliko ombouw hout
Een van de meeste verkochte versies is de houten versie. Een houten ombouw heeft als voordeel dat hij bij heel veel tuinstijlen past. Daarin heb je natuurlijk een heel groot verschil. Er zit een groot verschil in welke houtsoort je koopt. En op welke manier de ombouw is gemaakt. De goedkopere versie hebben vaak een open skelet waardoor je alsnog de kliko’s kan zien. Heb je echt zicht op de kliko’s geef dan iets meer geld uit en ga voor een houten kliko ombouw die dicht is waardoor de kliko’s echt uit het zicht zijn.
Kliko ombouw kunststof
Wil je de kliko’s nog meer uit het zicht hebben, dan kan je kiezen voor een kunststof opbergbox. Deze opbergboxen sluiten je kliko’s compleet af. Bijkomend voordeel is, dat je ook eventuele nare geuren uit je kliko minder zal ruiken. Daarnaast heeft ongedierte geen toegang tot je kliko’s. Dit soort opbergboxen worden ook vaak gebruikt om tuinspullen in op te bergen, dus in je tuin staan ze helemaal niet zo gek.
Kliko ombouw metaal
Wil je liever een strak ontworpen containerberging, dan kan je ook kiezen voor een ombouw van roestvrijstaal.
Kliko ombouw zelf maken
Ben je niet overtuigd van de kwaliteit van een standaard ombouw, of past het vaak standaard ontwerp niet in jouw smaak? Dan kan je er voor kiezen om een kliko ombouw zelf te maken. Je kan dan de ombouw zo mooi en praktisch mogelijk maken als je zelf wil.
Kliko ombouw van steigerhout
Nu je zelf aan de slag gaat om een ombouw te maken, kan je natuurlijk kiezen voor een kliko ombouw van steigerhout. Steigerhout is heel populair en zo matcht je ombouw misschien wel met die steigerhouten loungebank die ook al in de tuin staat.
Als je steigerhout gaat gebruiken, zorg er dan wel voor dat het steigerhout bewerkt is, om langdurig buiten te kunnen staan. Onbehandeld steigerhout is toch gevoelig voor de zon en weersomstandigheden. Je verlengt de levensduur van je steigerhout door je ombouw te behandelen met een buitenbeits.
Kliko ombouw van douglas hout
Een mooie, duurzame houtsoort voor buiten is douglas. Douglas hout is zeer goed buiten te gebruiken en gaat onbehandeld al 10 tot 15 jaar mee. Natuurlijk kan je de levensduur verlengen, door ook douglas te behandelen.
Foto door: Fredsbouwtekeningen