Krijg je binnenkort de sleutel van je nieuwe koopwoning? Dan ben je vast en zeker al druk bezig met de voorbereidingen. Zo heb je misschien al wel meubels en verf gekocht. Beperk je niet alleen tot het kopen van de spullen die je nodig hebt, maar verdiep je ook in verzekeringen. Huiseigenaren sluiten vaak een opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af. Toch is een rechtsbijstandverzekering ook het overwegen waard. In deze tekst zetten wij een aantal redenen op een rijtje waarom je deze verzekering nodig hebt als huiseigenaar.
Verborgen gebreken
Als je een bestaande woning koopt, ga je er vanuit dat de verkopende partij geen zaken voor je achterhoudt. Helaas komt het vaak genoeg voor dat mensen na de sleuteloverdracht tegen bepaalde problemen aanlopen waarvan zij niet op de hoogte waren. Kun je aantoonbaar maken dat er iets mis was met bijvoorbeeld het dak, de fundering of een ander onderdeel van je huis voordat je de sleutel kreeg? Dan kun je de verkopende partij hier aansprakelijk voor stellen. Als deze niet toegeeft, maar jij alsnog je gelijk wilt halen via de rechter, heb je een rechtsbijstandverzekering nodig met de module ‘consument & wonen’. Je bent dan onder meer verzekerd van juridische hulp bij conflicten over een huur- of koopwoning.
Conflict met de buren
Bouwt je buurman een nieuw tuinhuis, maar plaatst hij deze gedeeltelijk op jouw grond? Dan spreek je hem hier ongetwijfeld op aan. Als je buurman hier niets op uit doet, is er sprake van een conflict. Als jullie er onderling niet uitkomen, heb je juridische hulp nodig. In dat geval is het handig om een rechtsbijstandverzekering te hebben, want hiermee heb je recht op juridische hulp. Bovendien hoef je de kosten hiervan niet zelf te betalen, iets wat wel het geval is als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand. Dit is overigens alleen het geval als je verzekerd bent voor conflicten met betrekking tot wonen.
Problemen met de aannemer
Woon je al jaren in dezelfde woning, maar is je gezinssituatie inmiddels veranderd? Dan is er misschien niet genoeg ruimte meer. Je kunt er in dat geval voor kiezen om te verhuizen, maar het is ook mogelijk om je woning uit te breiden. Als je voor uitbreiden kiest, is de kans groot dat je een aannemer inschakelt. Deze partij houdt rekening met je wensen en zorgt ervoor dat de verbouwing uitgevoerd wordt. Helaas verloopt een uitbreiding niet altijd vlekkeloos. Zo kun je vroeg of laat problemen krijgen met de aannemer. Dit is bijvoorbeeld het geval als er tijdens de verbouwing al gebreken opduiken. Weigert de aannemer schuld te bekennen of wil hij het werk niet afmaken? Doe dan een beroep op je rechtsbijstandverzekering.
Houd rekening met de wachttijd
Zie je inmiddels in dat je als huiseigenaar baat hebt bij een rechtsbijstandverzekering? Wacht dan niet langer met aanvragen. Bij de meeste verzekeraars kun je online een aanvraag indienen, waardoor je dit direct kunt regelen. In de meeste gevallen ben je alleen niet direct verzekerd, want je krijgt te maken met wachttijd. Hierdoor wordt juridische hulp in de eerste paar maanden na het afsluiten van de verzekering vaak nog niet vergoed. In sommige gevallen geldt overigens een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Zo krijg je bijvoorbeeld juridische hulp zonder wachttijd bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, een geschil in het verkeer en letselschade.
Foto van christian koch op Unsplash