Nieuwe verlichting? Wat Led je.

In de verlichtingsbranche vindt al jaren een enorme transitie plaats. Begon het ooit bij een kooldraadlamp, nog ver voor de uitvinding van de gloeilamp, zijn we inmiddels aangekomen bij het Led tijdperk. Energiezuinig en een lange levensduur. Maar hoe kies je de juiste Led verlichting.

De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. In het Nederlands vertaald: licht uitstralende diode. En de LED is al verbazingwekkend lang bekend. De Rus Oleg Vladimirovich Losev publiceerde in 1927 al een artikel over de LED techniek. Het duurde echter nog tot 1962 voordat er een werkende LED werd gemaakt. Vervolgens werd LED in de kleuren rood of groen in apparatuur verwerkt, zoals de digitale klok.

Het duurde vervolgens nog tot eind jaren 90 van de vorige eeuw, voordat er met LED een alternatief kwam voor de standaard gloeilamp. Door de verdere ontwikkeling van de LED kwam er zelfs een einde aan de gloeilamp. LED verlichting werd de nieuwe standaard.

Toonaangevende verlichting

Tegenwoordig wordt de LED techniek gebruikt in alle mogelijke verlichting, zoals strips, gebogen armaturen en Led spots. Het voordeel van LED spots is dat ze niet warm worden en heel lang meegaan. Een LED lamp gaat gemiddeld 35.000 tot 45.000 branduren mee en dat betekent dat één lamp meer dan 4 jaar continu kan branden. Dat is 25 keer zoveel als een traditionele gloeilamp. Door de lange levensduur is LED verlichting dan ook bij uitstek geschikt voor verlichting waar je lastig bij kan, zoals in je plafond. Led inbouwspots zijn daar dus ideaal voor.

Kiezen voor de juiste lamp

De LED lamp is zo ingeburgerd, dat het heel eenvoudig is om in huis te gebruiken. LED lampen worden gemaakt zodat ze in elk standaard armatuur passen. Er zijn LED lampen met grote of kleine fitting, zoals de gloeilamp, Ze zijn er in GU10, bekend van spotjes en in veel meer vormen.

Kelvin

Toch kleeft er aan LED verlichting het gevoel dat het maar niet gezellig wil worden als je een ruimte met deze verlichting verlicht. Dat gevoel komt voornamelijk doordat de eerste LED lampen alleen een fel witte, blauwachtige kleur konden produceren. Tegenwoordig zijn er veel meer tinten wit en kan het met LED licht zelfs heel romantisch worden in de slaapkamer. Hoe je de juiste kleur lamp kiest hangt af van de kleurtemperatuur, aangegeven in Kelvin (K). Kijk dus goed als je een lamp aanschaft hoeveel Kelvin de lamp produceert. Hieronder zie je welke Kelvin waarde overeenkomt met welke kleur dat geeft:

1800K: Vergelijkbaar met kaarslicht
2700K: Vergelijkbaar met een gloeilamp
3000K: Vergelijkbaar met een halogeenlamp
4000K: Vergelijkbaar met TL buizen
4800K Vergelijkbaar met zonlicht
5500K: Vergelijkbaar met daglicht

Dimbare lampen

Nu we weten welke kleurtemperatuur een lamp heeft, moet je ook weten dat een LED lamp dimbaar is. Dat wil zeggen dat je het licht van de lamp, net als bij een gloeilamp, traploos kan verlagen of verhogen met een dimmer. Let wel op dat er voor LED verlichting speciale dimmers nodig zijn en dat bij gebruik van een verkeerde dimmer de lampen kunnen gaan knipperen.

Het is ook goed om te weten dat wanneer je een LED lamp gaat dimmen, de lichtsterkte veranderd, maar niet de lichttemperatuur. Een LED lamp met 4000K: Vergelijkbaar met TL buizen, blijft gedimd dezelfde kleur geven, maar dan gewoon minder fel. Wil je dit niet en wil je graag dat als je het licht dimt de kleur van het licht wat geler wordt, net zoals vroeger bij de gloeilamp, dan kan je kiezen voor lampen waar Dimtone op staat. Dimtone is een uitvinding van Philips en zorgt er voor dat je LED lamp een gradatie van kleurtemperaturen kan maken, bijvoorbeeld tussen de 2200K en 2700K.

Foto van Grant Durr on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *