NEDERLANDSE TUIN MOET WILDER

Intratuin roept op om mee te helpen in strijd tegen afnemende biodiversiteit

Woerden, 1 maart – Met een stuk land dat ruim 40 keer zo groot is als de Veluwe, zou je denken dat we in de Nederlandse tuinen genoeg ruimte hebben voor groen. Niets is minder waar. Slechts 36% hiervan bestaat uit begroeiing en dit wordt steeds minder. Onze biodiversiteit, de hoeveelheid dier- en plantensoorten in Nederland, neemt angstaanjagend hard af. Intratuin roept Nederlanders op om hier collectief mee aan de slag te gaan. De oplossing ligt dichterbij dan we denken. Wanneer iedereen dit jaar minstens 1 m² aan wildernis in de tuin, op het balkon of op de stoep creëert kunnen we de biodiversiteit samen een enorme boost te geven. Een hele klus? Nee hoor! De groenkenner laat door middel van een ‘wildernis-checklist’ met 7 tips zien dat het makkelijker én leuker is dan je misschien denkt. Op een speciaal ‘biodiversiteitsdashboard’ is vanaf 1 maart live te volgen hoeveel impact Intratuin samen met haar klanten op de natuur maakt. En kunnen we in één oogopslag zien hoe we gezamenlijk de biodiversiteit in ons land een boost geven. Leve de wildernis!

Ontdek deze lente je wilde kant en geef de Nederlandse biodiversiteit een boost

In oktober 2020 sloeg het milieuagentschap van de Europese Unie (EEA) alarm over de biodiversiteit in Europa. De conclusie is niet mals: de biodiversiteit nam tussen 2013 en 2018 opnieuw verder af. Op elke m2 (achter)tuin, balkon en stoep kunnen én moeten we samen het verschil maken. Intratuin, die vorig jaar in haar Groene Pledge de belofte deed 50% van de Nederlandse tuinen de komende tien jaar te vergroenen, levert hieraan een structurele bijdrage. Door met z’n allen een steentje – of liever gezegd plantje – bij te dragen geven we de biodiversiteit een boost. Het principe is simpel: er is meer wildernis in ons land nodig en we moeten met z’n allen aan de bak. Hoe? Creëer minstens 1 m2 extra wildernis rondom je huis! Het bijdragen aan biodiversiteit heeft ontzettend veel voordelen. Zo zorgt begroeiing voor een koelere tuin in de zomer, opvang van water in een regenton voor waterbesparing én dempen klimplanten aan de muur omgevingsgeluid. Een ingenieus biodiversiteitsdashboard dat Intratuin ontwikkelde, met ondersteuning van onderzoeksinstituut Naturalis Biodiversity Center, houdt live bij hoeveel impact we samen maken. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel mensen er van zuurstof zijn voorzien, hoeveel dieren onderdak is geboden en hoeveel vierkante meters aan groente tapijtjes zijn neergelegd. Dit laat zien dat alle bee(s)tjes helpen – júist die vierkante meter wildernis bij jou in de tuin, op het dak of op het balkon.

©IntratuinCees Rutten jr 1 LR
©IntratuinCees Rutten jr 1 LR

Checklist: Leve de wildernis, zó doe je dat

De Nederlandse tuinen mogen groener, kleurrijker en vooral… wilder! We moeten aan de bak om onze tuinen te vergroenen naar 50% groen in 2030. In de tuin, op het balkon of op de stoep: overal moet dit jaar minstens 1 m2 aan groen worden bijgedragen. De lente is het uitgelezen moment om je wilde kant te ontdekken en de handen uit de mouwen te steken. Intratuin laat zien dat het vergroten van de wildernis en biodiversiteit makkelijker én leuker is dan je misschien denkt. Heb je jeukende (groene) vingers? Met deze zeven tips ontdek jij je wilde kant en creëer je dit voorjaar minimaal 1 m2 extra wildernis. Leve de wildernis!

  1. Oost, west, inheems is best | Laten we lekker vroeg pieken dit jaar. Je wildernis groeit en bloeit het best wanneer de beplanting inheems is. Dit betekent dat het van nature in Nederland voorkomt en wind en regen kan doorstaan. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaar, margriet, of klimop – laat die exotische planten maar achterwege. En wist je dat onkruid niet bestaat? Deze planten zijn inheems en hebben jouw tuin zelf uitgekozen. Goed voor de biodiversiteit dus!
  2. Make them an offer they can’t refuse | Hallo, híer wil je wonen! Wanneer jouw wildernis veel variatie heeft, werkt deze als een magneet voor allerlei verschillende dieren. Denk aan insectenhotels, bij- en vlindervriendelijke planten die veel stuifmeel of nectar produceren, maar ook voedsel en schuilplaatsen voor vogels. Bij vogels voeren denk je meestal aan een pindasnoer of vetbol, maar met natuurlijk voedsel zoals een bessenstruik doe je ze ook een groot plezier. Ga voor wild en zet je border barstensvol bloemen.
  3. Een groene buffer | Meer groen rondom het huis is goed voor de natuur én voor jou. Zo zorgt een groen dak voor opslag van regenwater, een schonere lucht én meer biodiversiteit. Maar: het verlengt ook de levensduur van je dak, werkt warmte regulerend en zorgt voor geluidsdemping. Hetzelfde geldt voor klimplanten langs de gevel, die het huis isoleren tegen wind, regen en zon. Bedankt, wildernis!
  4. Bodem als basis | Een goed begin is het halve werk. Alles wat bovengronds leeft, is afhankelijk van een goede bodem: vogels hebben meer voedsel (wormen, slakken etc.) en planten betere voedingsstoffen. Dus: wil je een biodiverse tuin? Maak van een gezonde bodem een prioriteit.
  5. Omarm de regen | Door bestrating in de tuin kan het regenwater niet weglopen en loop je risico op natte voeten in de kelder. Het vervangen van tenminste 1 m2  tegels door bijvoorbeeld groene borders is goed voor de waterafvoer én de biodiversiteit in de tuin. Geen tuin? Ook een geveltuintje zorgt ervoor dat regenwater geleidelijk wegloopt in de aarde en niet jouw huis binnendringt.
  6. Klein begin, grote impact | Benieuwd hoe het ervoor staat met de biodiversiteit in jouw tuin? Doe de test en kom er achter wat je kunt verbeteren. Het planten van minstens 1 m2 wildernis brengt je tuin tot leven – letterlijk en figuurlijk. Je beplanting zal blijven groeien, ontwikkelen en een eigen ecosysteem vormen. Dus, gooi het tuinhek open en sleur de natuur naar binnen.
  7. Voorkomen is beter dan genezen | Natuurlijk zit jij in je wildernis niet te wachten op ongedierte of groene aanslag. Maar: het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is gevaarlijk voor mens, dier en milieu. Probeer daarom liever een plaag te voorkomen óf, mocht het toch ontstaan, het op een natuurlijke wijze te bestrijden. Op zoek naar meer tips? In samenwerking met Milieu Centraal werkt Intratuin aan de campagne Beter Bestrijden. Klik hier voor meer informatie.
©IntratuinCees-Rutten-jr-4
©IntratuinCees-Rutten-jr-4

Naast het dashboard staan onderstaande acties op de agenda voor aankomende lente, om samen op een makkelijke én leuke manier een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in ons land:

1. Nationale Boomfeestdag | gratis 100.000 stekjes

Op 17 maart zou Nationale Boomfeestdag plaatsvinden, dé dag waarop het behoud van bomen in de natuur centraal staat. De viering is in verband met de aanhoudende pandemie verplaatst naar 10 november. Op Nationale Boomfeestdag, en in de periode ernaar toe, worden in heel Nederland boompjes geplant om bij te dragen aan de biodiversiteit van ons land. Daarom geeft Intratuin, wanneer de winkels weer meer bezoekers mogen ontvangen, in samenwerking met Stichting Nationale Boomfeestdag maar liefst 100.000 hazelaar stekjes weg. Tuinders klaar, planten maar!

2. Beter Bestrijden | duurzame tips over tuinplagen

Wees tuinplagen te slim af en leer hoe je bijvoorbeeld met droge brandnetelblaadjes je planten kan redden van schimmel. Intratuin geeft in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal tips over het afweren van tuinplagen. Want: voorkomen is beter voor mens, dier en milieu. Toch overlast van rupsen of slakken? Bestrijd deze dan met de hand of met behulp van een natuurlijke vijand. Benieuwd hoe? Hier lees je alle duurzame tips.

Design dashboard (let op: zie hier voor de actuele cijfers)

Maak kans op € 50,- aan shoptegoed. Vermeldt je gegevens onder deze blog.

Na het uitreiken van de prijs zullen we je gegevens verwijderen. Wij zullen je gegevens niet bewaren of met andere delen.

About Author

You May Also Like

7 comments

Evelien oostrum says:

Wow doe graag mee, mijn tuin kan weer wat nieuw en mooie bloemen gebruiken. Nu onze kippen er niet meer in kunnen wordt het weet tijd voor mooie bloemen en planten!

Kristel Van Damme says:

Deelname wedstrijd

Sinds kort een volkstuin, waar ‘k heel blij mee ben. Opbouwen vanaf nul. Al wel bedacht om 40 m2 als wilde bloementuin te reserveren tgv de bijen, vlinders en andere insecten.
Naarmate een mens ouder wordt wil je het inzicht te consuminderen en de natuur een betere kans te geven werkelijkheid maken.
Goed advies? Meer dan welkom!!!

Jolanda says:

Zo leuk om weer in de lente te komen met alle bloemen die weer uit de grond schieten! Ik doe graag mee met de winactie zodat we onze tuin lekker fris kunnen maken! 🙂

Danielle Roof says:

Beste Jolanda,

Gefeliciteerd, jij bent de winnaar.
Kan je je gegevens mailen naar info@interieurinspiratie.nl dan ga ik deze doorgeven aan Intratuin.

Groeten Danielle

Claudia says:

Ik doe mee.

Fenna says:

Leuk die wildere tuin!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *