Muurbloemen: steengoed

In maart komt de tuin langzaam op gang en gaan de meeste tuinplanten weer groeien. Juist in deze tijd van het jaar zorgen vroegbloeiende tuinplanten als Aubrieta en Saxifraga voor kleur. Door hun compacte en hangende vorm zijn ze bovendien zeer geschikt voor toepassing langs muurtjes of in verhoogde borders. De kleurrijke bloemetjes zijn de echte gangmakers en krijgen de hele tuin aan het swingen. Als Tuinplant van de Maand maart staan Aubrieta en Saxifraga nu volop in de spotlights.

Aubrieta
Aubrieta houdt van een plekje in de volle zon en wordt zo’n tien centimeter hoog. Het muurbloempje is vernoemd naar de Franse schilder Claude Aubriet (1665-1742) die veel tuinschilderijen en botanische tekeningen maakte. De oude volksnaam Blauwkussen dankt de plant aan haar compacte vorm: Aubrieta lijkt op een kussen van blauwe bloemetjes. Het kleurenpalet is tegenwoordig veel rijker: blauw, wit, roze, rood en paars. De bloei begint in maart en duurt tot in mei.

Saxifraga
Saxifraga heeft witte, rode, roze of paarse bloemen die zich meestal vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer laten zien. Er zijn echter ook soorten die pas in de nazomer tot bloei komen. Saxifraga kan zich prima tussen stenen en tegels nestelen waar de plant de bodem snel bedekt. Daardoor krijgt onkruid minder kans. Extra fijn is bovendien dat de plant genoegen neemt met haast elke plek, zowel halfzon als volle zon. De botanische naam Saxifraga is afgeleid van de Latijnse worden saxum en frangere dat ‘in rotsen groeiend’ betekent. De volksnaam Steenbreek kreeg de plant omdat hij vroeger als medicijn tegen nier- en blaasstenen werd gebruikt.

Makkelijk
Vroege vaste planten als Aubrieta en Saxifrage komen elk jaar opnieuw tot bloei. Het is bijzonder om te zien met hoe weinig ruimte de wortels vaak genoegen nemen. Behalve in de tuin groeien ze in muurspleten, tussen stenen, langs tuinpaden en natuurlijk in potten en bakken. Maart is een uitstekende maand om muurbloempjes als Aubrieta en Saxifraga te planten. Dat gaat heel eenvoudig: maak een plantgat en stop het plantje erin. Druk nog even goed aan en geef water.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mooiwatplantendoen.nl.
muurbloem
muurbloem muurbloem

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *