Zeker bij oudere woningen, gebouwd tussen 1900 en 1950, komen leilindes goed tot hun recht. Datzelfde geldt voor woningen in een landelijke stijl! Denk bijvoorbeeld aan een authentieke boerderij met een rieten dak. De leilindes kleden de boerderij aan en versterken de landelijke look die een boerderij van zichzelf al heeft. Het fijne aan leilindes is dat ze in smalle rechte vorm groeien. Het maakt dat de leilinde boven de grond maar weinig ruimte nodig heeft. Ook in een kleinere achtertuin komt de leilinde goed tot z’n recht! Houd er echter rekening mee, dat de leilindes onder de grond voor een groot netwerk van wortels zorgen. Het maakt dat het onverstandig is om de leilinde dicht tegen je woning aan te plaatsen. Je loopt hierbij het risico dat de wortels van de leilinde de fundering van je woning aantasten.
Waarop moet je letten bij een leilinde planten of een leilinde snoeien? Wat is het meest geschikte moment voor het uitvoeren van deze snoeiwerkzaamheden? In dit artikel lees je hier meer over!
Leilindes gebruiken op de erfafscheiding
Een zeer geschikte plek om de leilinde te planten is op de erfafscheiding van je perceel. Gebruik de leilinde als een natuurlijk alternatief voor bijvoorbeeld een metalen hek of een grote heg! De leilinde waarborgt niet alleen je privacy, maar geeft je woning daarbij een groene uitstraling. Groot voordeel van leilindes planten is dat deze boom nauwelijks onderhoud nodig heeft. Het is voldoende om de leilinde periodiek te snoeien. Kortom, een fraaie toevoeging aan iedere tuin waar je weinig omkijken naar hebt!
Gezellige hofjes in de tuin maken met leilindes
Wanneer je een grotere tuin hebt, kan het leuk zijn om de leilindes te gebruiken voor het creëren van hofjes. Combineer de leilinde bijvoorbeeld met een lage buxushaag en plant binnen deze heg een aantal rozenstruiken. Het geeft een hele luxe, chique uitstraling aan je tuin en zorgt daarbij voor meer kleur. Door vier van deze combinaties aan te leggen heb je een prachtig hofje, welke echt iets toevoegt aan de tuin. Tussen de vier elementen van het hofje kun je tegels of wit grind leggen.
Leilindes planten werd al voor de Middeleeuwen gedaan
Een leilinde planten is niet iets van de afgelopen jaren! Al voor de Middeleeuwen begon men met het gebruik van deze plant. Niet voor niets, want door de hoogte van de leilinde functioneerde deze goed als een bliksemafleider naast een boerderij of oude woning. Of dit echt succesvol was, vertelt de overlevering ons niet. In de 8e en 9e eeuw werd de leilinde gebruikt als een zonwering. Nog steeds vind je op verschillende plekken lindes die uit een ver verleden stammen. Het geeft aan hoe sterk deze boomsoort is!
Van oorsprong komt de leilinde, die officieel Tilia europaea Pallida genoemd wordt, uit Europa. Je zal de boom ook regelmatig buiten tuinen tegenkomen in het wild. Naast de Europese variant, heeft men ook in Amerika verschillende afgeleiden van de leilinde. Wist je dat er zelfs parfums gemaakt zijn van de geur die de linde heeft?
Een leilinde planten in de tuin
Wanneer je een leilinde koopt, wordt deze vaak aangeboden in een grote pot of met een kluit. Daarbij worden de boompjes vaak al voorgeleid met een rek. Dit kan een rek van gedroogde bamboestokken zijn, of bijvoorbeeld van dunne latjes. Het maakt dat de leilinde z’n prachtige vorm krijgt. Je kunt de plant het hele jaar door poten, al wordt aangeraden om dit in de herfst te doen. Zo heeft de plant alle tijd om zich te ontwikkelen, alvorens een nieuwe zomerperiode aanbreekt.
Tip: haal voor het planten van de leilinde altijd de jutezak of de plastic pot van de kluit van dit boompje af.
Zoals reeds beschreven werd, kunnen de wortels van een leilinde voor schade aan de fundering van je woning zorgen. Het is daarom belangrijk om een leilinde op voldoende afstand van constructies te planten. Zorg er daarbij voor dat de boom direct recht en voldoende diep in grond gepoot wordt. Het zou zonde zijn als je de rest van de tijd tegen een scheve boom aan moet kijken. Vaak is het erg lastig om een leilinde op een later moment nog recht te zetten. Giet voldoende water rond de wortels van de leilinde en sluit het gat af. Het kan slim zijn om de leilinde aan een aantal palen vast te maken. Het rek aan de bovenzijde is behoorlijk zwaar, waardoor de leilinde scheef zou kunnen komen te staan.
Leilinde verzorgen en begeleiden
Nadat de leilinde op z’n plaats staat, is het belangrijk om deze van voldoende water te blijven voorzien. Zo blijft de boom groeien en zal het rek aan de bovenzijde uiteindelijk volledig dicht worden. Het geeft een prachtig effect! Zorg er daarbij voor dat de leilinde geleid wordt. Dit kun je onder meer doen met kleine stukjes stalen draad. Voorkom dat het draad in de takken van leilinde snijdt.
Wanneer een leilinde snoeien in het jaar?
Begint de leilinde groter te worden? In dat geval is het tijd om het boompje te gaan snoeien! Een leilinde snoeien bestaat doorgaans uit twee stappen. De winterperiode gebruik je om de leilinde terug te snoeien, waardoor deze de mogelijkheid krijgt om zich op de juiste plekken verder te ontwikkelen. In de zomermaanden kun je de leilinde snoeien om deze z’n vorm te laten behouden.
Leilinde snoeien in de wintermaanden
Bij het terugsnoeien van de leilinde is het belangrijk om alle uitlopers weg te snoeien. Let er hierbij op dat er een of twee knoppen aan de tak blijven zitten. Sommige mensen kiezen ervoor om de tak af te snoeien tot de tak waaraan deze bevestigd zit. Dit wordt echter afgeraden door tuinwinkels. Het laten staan van de knoppen zorgt er namelijk voor dat de uitloper sneller en gezonder uitloopt in het voorjaar en de zomer.
Zomermaanden gebruiken om de leilinde te snoeien
In de zomermaanden kun je de leilinde naar de juiste vorm snoeien. In het voorjaar kan de boom snel groeien, waarbij de leilinde z’n vlakke vorm verliest. Gebruik de zomermaanden om de leilinde wat terug te snoeien, waardoor deze z’n smalle vorm terugkrijgt. Snoei in de zomer enkel de lange uitlopers, waarbij zeker 20 tot 30 centimeter van deze uitlopers laat staan.