Veel woningeigenaren zijn zich aan het oriënteren op het verduurzamen van hun woning en interieur. Spouwmuurisolatie, zonnepanelen, een warmtepomp. Het zijn forse investeringen, die zich echter uiteindelijk wel terugverdienen. Maar er is meer wat je kunt doen. Daarbij kunnen sandwichpanelen goed van pas komen. Deze panelen hebben een kern van isolerend materiaal, meestal PIR schuim. Ze zijn een uitkomst als je het dak of de gevel van je woning wilt isoleren op een eenvoudige manier. Je kunt ze zelf aanbrengen of dit door een professioneel bedrijf laten doen.
Het dak isoleren
Met sandwichpanelen voor het dak kun je ervoor zorgen dat je stookkosten flink omlaag gaan. Warmte verlaat het huis vooral via het dak omdat warme lucht stijgt ten opzichte van koude lucht. Door isolatie aan te brengen wordt de warmte langer vastgehouden. Daardoor hoef je dus minder hard te stoken om je huis in de winter toch lekker warm te maken. In de zomer, als het buiten tropisch warm wordt, houdt het geïsoleerde dak de warmte langer buiten de deur. Bij een renovatie van het dak is het dus zeker aan te raden deze panelen te laten aanbrengen. Ze zijn ook geschikt voor daken van industriële panden zoals kantoren, winkels en horeca.
De gevel isoleren
Naast het dak is het ook belangrijk om de gevel te isoleren. Gevel isolatie kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Bij woningen wordt meestal spouwmuurisolatie toegepast. Tussen de twee muren in de spouw wordt een isolerend materiaal gespoten, zoals glaswol. Maar als dit geen optie is dan kun je sandwichpanelen op de gevel laten plaatsen. Dit kan bij de bouw van het pand maar uiteraard ook op een later moment. Het isoleren van de muren heeft niet alleen effect op het energieverbruik van het pand. Het voorkomt ook tocht en vocht. Hierdoor heb je dus minder snel last van kromtrekken houten vloeren of schimmelvorming op muren en plafonds.
Investeren in verduurzaming
Veel huiseigenaren hebben moeite met het vinden van financiële middelen voor het verduurzamen van hun huis. De overheid komt deze huizenbezitters tegemoet met aantrekkelijke subsidies. Hoe meer maatregelen je neemt, des te aantrekkelijker wordt de subsidie. Meer informatie hierover is te verkrijgen via je gemeente of de Rijksoverheid. Een prettige bijkomstigheid is ook dat het energielabel van de woning hoger wordt. Dit is gunstig bij verkoop of verhuur van de woning. Bedrijfspanden van meer dan 100 m2 moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben.