Landelijke bouwstijl favoriet, liefst aan rand van de stad
Op zoek naar hun eerste huis ziet 40% van de Nederlandse starters zich het liefst aan de rand van de stad wonen. Verder heeft het ‘droomhuis’ van starters in ieder geval een tuin (75%) en het liefst een zwart puntdak (52%). Een derde van de starters heeft de voorkeur voor een modern interieur. Dit blijkt uit onderzoek dat SNS in maart 2015 liet uitvoeren onder ruim 500 starters op de woningmarkt.
SNS vroeg starters hoe hun ideale huis eruitziet. Ze willen het liefst een vrijstaand huis in landelijke bouwstijl. Deze staat in een woonwijk aan de rand van de stad. Vooral twintigers hebben hier de voorkeur voor (42%). Ongeveer een vijfde van de starters woont liever midden in een stad. Een huis met een zwart puntdak (52%) en een tuin is veruit favoriet. Die tuin is zelfs een must voor maar liefst 75% van de Nederlandse starters.
Koloniale interieurstijl uit de mode
Het leukste aan het kopen van een eigen huis is voor velen de inrichting. De koloniale meubels lijken definitief uit de mode. De meeste ondervraagden kiezen voor een moderne stijl (39%), zowel mannen als vrouwen. Er zijn wel verschillen in de voorkeuren van mannen en vrouwen.
Interieurstijl top 5 vrouwen:
32% voorkeur modern
29% voorkeur romantisch
13% voorkeur industrieel
9% voorkeur scandinavisch
9% voorkeur klassiek
Interieurstijl top 5 mannen:
47% voorkeur modern
15% voorkeur industrieel
11% voorkeur klassiek
11% voorkeur romantisch
9% voorkeur scandinavisch
Landelijke bouwstijl favoriet
Net als bij het interieur hebben mannen en vrouwen soms verschillende voorkeuren als het gaat om bouwstijl. 45% van alle starters wil het liefst een landelijke bouwstijl. Modern komt op de tweede plaats. Mannen houden daar meer van dan vrouwen. Die houden op hun beurt weer meer van klassiek dan mannen (15% tegen 9%).
Verborgen gebreken grootste angst bij kopen eerste huis
‘Een goed gevoel’ geeft voor bijna de helft van de starters de doorslag bij de aankoop van hun eerste huis. Maar ze varen niet alleen op hun gevoel. Ruim de helft vraagt zijn ouders om advies. Want ze zijn bang om blunders te maken. De grootste vrees is dat huis verborgen gebreken heeft (67%). Waar zijn starters nog meer bang voor?
• geluidsoverlast van de buren (47%)
• dat ik een hypotheek afsluit die later niet goed blijkt te passen (40%)
• een gehorig huis (37%)
• dat ik teveel betaal voor m’n huis onder druk van de makelaar (36%)
Eerst rekenen, dan dromen
Patrick Kuijsters, directeur SNS: ‘Ik begrijp goed dat het kopen van een eerste huis spannend is. Want je wil vooral geen fouten maken of voor onverwachte verrassingen komen te staan. Zo is 40% van de starters bang een hypotheek af te sluiten die niet goed past. Helemaal met alle veranderingen in het overheidsbeleid en regelgeving. Het financiële plaatje is misschien wat minder leuk dan de inrichting van je huis, maar als je alles goed regelt, geeft dat wel rust. Eerst rekenen, dan dromen. Dan kun je nu en later lekker wonen.’