Hoe bouw je zelf een tuinhuisje

Droom jij van een leuk huisje in jouw tuin waar je heerlijk kunt klussen, creatief bezig kunt zijn of je tuinspullen handig kunt bewaren? En wil je je tuinhuisje helemaal zelf bouwen? Dan is het heel handig om je eerst goed te verdiepen in de mogelijkheden van het bouwen van een tuinhuisje, maar ook de regelgeving en waar je op moet letten als je een tuinhuisje gaat bouwen. Zo ga je namelijk goed voorbereid aan de slag en kom je ook niet voor nare verrassingen te staan. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk.

De voorbereiding

Voordat je zelf een tuinhuisje gaat bouwen is het erg belangrijk om jezelf eerst goed voor te bereiden. Zo is het belangrijk om te weten wat je budget is, hoe groot het tuinhuisje moet zijn en welke materialen je nodig denkt te hebben. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende tijd gereserveerd hebt om het tuinhuisje te maken, je bouwt dit namelijk niet in een dag.

Althans, je kan het snel bouwen als je gebruik maakt van een kant en klaar huisje dat je alleen nog maar in elkaar hoeft te schroeven. Maar als je daar geen gebruik van maakt en je wilt echt stap voor stap zelf een tuinhuisje bouwen, dan is het dus wel belangrijk dat je goed gaat kijken naar je budget en materiaalkeuze en wat je doelstelling is met het huisje. 

Als je bijvoorbeeld een tuinhuisje wilt omdat je wilt klussen dan moet je er dus ook voor zorgen dat je een werkbank hebt, en ruimte hebt voor je gereedschappen op te bergen maar ook dat je nog voldoende werkruimte over houdt. 

Vergunning

Grote vraag wanneer je een tuinhuisje wilt gaan bouwen is of je een vergunning nodig hebt om een tuinhuisje te bouwen. Je wilt natuurlijk geen problemen met de gemeente of dat je mogelijk je tuinhuis weer af moet breken dus is het belangrijk om te controleren of je een vergunning nodig hebt om het tuinhuisje te kunnen bouwen.

Het heeft onder andere met de nokhoogte en de totale grootte van het tuinhuisje te maken of je een vergunning nodig hebt ja of nee. De nokhoogte van het tuinhuisje mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 3 meter. Ook mag je niet het volledige erf gebruik om een tuinhuisje te bouwen want dan wordt het gezien als een uitbreiding van de woning. Oftewel een bijgebouw. 

Materiaalkeuze

Wanneer je een tuinhuisje wilt gaan bouwen is het heel erg belangrijk dat je goed kijkt naar de gekozen materialen voor je tuinhuisje. Uiteindelijk speelt je beschikbare budget hierin ook een grote rol. Wanneer je een smal budget hebt ben je automatisch gewezen naar goedkopere materialen. Of je zult op een andere manier creatief moeten zijn.

Afhankelijk van waar je het tuinhuisje voor wilt gebruiken is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat je zo duurzaam mogelijk bouwt. Uiteindelijk wil je natuurlijk ook dat je lang met het huisje kunt doen en dat het bijvoorbeeld energiezuinig is. 

Stel je wilt je tuinhuisje als een schuur gebruiken voor fietsen of bijvoorbeeld om je gereedschap op te bergen, dan heb je andere specificaties nodig dan wanneer je het tuinhuisje wilt gebruiken als een creatieve ruimte. Wanneer je bijvoorbeeld veel in het tuinhuisje aanwezig zal zijn is het belangrijk om de ruimte ook goed te kunnen verwarmen. Gezien de energiekosten kun je dan beter duurzaam bouwen.

Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kijken naar zonnepanelen voor op je tuinhuisje, om op die manier op een duurzame manier energie op te wekken. Maar dit vraagt uiteraard ook een flinke investering. Alles valt en staat dus met het feit hoeveel budget je hebt. 

Fundering van je tuinhuisje

Een van de belangrijkste dingen van de bouw van je tuinhuisje is toch wel de fundering. Zonder een goede fundering kom je al gauw met je tuinhuisje in de knoei. Een slechte fundering zorgt er namelijk voor dat je niet lang kunt genieten van je tuinhuisje want daardoor krijg je bijvoorbeeld te maken met verzakking. 

Je moet er ook voor zorgen dat de fundering waterpas is. Als je dit namelijk niet doet dan kun je nooit de vloer egaal krijgen en dit leidt weer tot andere vervelende problemen. Ook kunnen je muren beschadigd raken als de fundering niet goed is. Dit kan namelijk leiden tot scheuren in de muren.

Tuinhuisje maken

Het frame

Een tuinhuisje bestaat uit een fundering, muren en dak. Om de muren, ramen en deuren te kunnen plaatsen moet er eerst een frame gebouwd worden. Je kunt dit ook wel zien als het skelet van je tuinhuisje. Het is verstandig om het frame in een keer op te bouwen en in zijn geheel in een keer op de fundering van je tuinhuisje te plaatsen.

Besef je wel dat je op voorhand goed bepaald hebt waar de ramen en deuren moeten komen van het huisje. Als je dit namelijk niet doet wordt het heel moeilijk, of zeg maar gerust onmogelijk om dit achteraf nog te veranderen. 

Dakconstructie en dakbedekking

Als je de fundering inclusief het frame hebt geplaatst is het tijd geworden om de dakconstructie inclusief de afwerking te plaatsen. Dit is wel een secuur klusje, doe je dit namelijk verkeerd kun je te maken krijgen met lekkages en andere ellende. Waardoor je schade kunt oplopen aan de binnen- en buitenkant van je tuinhuisje. 

Kies daarom ook zorgvuldig welke dakbedekking je wilt gebruiken. Besparen op de dakbedekking is niet aan te raden want dit is de afwerking van je tuinhuisje en zo weet je ook zeker dat je niet te maken gaat krijgen met lekkages. Zorg ook altijd bij de constructie van je dak dat je een afvoer gelegenheid hebt van het regenwater. In de aanleg moet je hier al rekening mee houden.

Ramen en deuren

Als laatste onderdeel van het bouwen van je tuinhuisje zijn de ramen en deuren aan de beurt. Zorg ervoor dat je goed passende kozijnen hebt en dat je een goede kit rand aanlegt. Dit is ook om het risico van lekkages te verminderen. Het stellen van de deuren nemen ook wat tijd in beslag, houd hier rekening mee.

Nog meer tips of een kant en klaar tuinhuisje kopen? Bekijk het op de pagina van Praxis.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *