We merken meer en meer dat het belang van goede ventilatie stukken groter is dan we misschien wel dachten. Slechte ventilatie zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Door het steeds opnieuw in-en-uitademen van dezelfde lucht, wordt de hoeveelheid zuurstof steeds lager. Bovendien kunnen in ruimtes die slecht worden geventileerd ziekmakende virusdeeltjes lange tijd blijven hangen, en op deze manier makkelijk worden verspreid binnen grote groepen mensen. Doordat we onze huizen en gebouwen steeds meer zijn gaan isoleren de laatste jaren, is de natuurlijke ventilatie in de vorm van lucht die door kieren en gaten naar binnen kan komen minimaal geworden. Zelf zorgen voor ventilatiekanalen is dus van groot belang.
Ventileren: hoe pak je het aan?
Ventilatie is feitelijk niets anders dan een constante, of in ieder geval regelmatige, verversing van de lucht die in een ruimte aanwezig is. De makkelijkste manier om dat te realiseren is simpel: kwestie van een raam openzetten. Deze zal je echter niet snel de hele dag open kunnen of willen laten staan. Als er niemand thuis is, is dat niet verstandig, en bovendien kan het in de winter knap koud worden op deze manier, zeker als je dit in iedere ruimte van je huis doet.
In veel moderne huizen zijn gelukkig ventilatieroosters ingebouwd. Deze roosters bevinden zich vaak boven de ramen, en bestaan uit een kleine sleuf, vaak voorzien van een rooster of gaas, waar continue verse lucht door naar binnen kan stromen, zonder dat er bijvoorbeeld ook insecten meekomen. Dit is al een goede stap in de richting van een geventileerd huis, maar het is niet altijd voldoende. Deze ventilatieroosters laten vaak maar weinig lucht door, en zeker als zich veel personen in een ruimte bevinden levert dit niet altijd genoeg verse lucht op.
Ventileren zonder warme lucht kwijt te raken
Het aanleggen van een ventilatiesysteem is altijd een goed idee, zeker in een woning waar weinig rekening is gehouden met ventilatie. Het kan ook direct een goede, duurzame oplossing zijn, die ervoor zorgt dat er kan worden geventileerd zonder dat er in de winter warme lucht verloren gaat. Dat is tenslotte erg zonde; een raam openzetten om frisse lucht binnen te halen, terwijl de verwarming net zijn best staat te doen om de lucht op te warmen. Met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt wel de lucht ververst, maar blijft de warmte van de lucht die zich binnen bevond behouden, en als het ware meegegeven aan de frisse lucht die van buiten naar binnen wordt gebracht. Zo heb je wel de frisse lucht, maar dan zonder dat deze koud is.