Meubels. Sieraden. Bijzondere schilderijen. Elektronica. Het zijn zomaar wat spullen in huis die veel materiële en/of emotionele waarde kunnen hebben. Als dat het geval is, wil je natuurlijk dat ze goed zijn beschermd tegen schade(kosten). Dit doe je door de inboedel goed te verzekeren. Waar moet je bij deze verzekering precies op letten om te weten wat er is gedekt en om ervoor te zorgen dat je de spullen goed verzekert?
Wat is een inboedelverzekering?
Met een inboedelverzekering bescherm je de spullen in huis. Het huis zelf, dus zeg maar de stenen, de fundering, maar ook bijgebouwen als een schuur, zijn verzekerd via een opstalverzekering. Met de inboedel wordt alles in huis bedoeld dat niet verankerd is of gesloopt moet worden om losgehaald te worden. Zo is de inbouwkoelkast in je keuken verzekerd via de opstalverzekering, maar een koelkast die los staat juist via een inboedelverzekering.
Hoe werkt de dekking?
Een inboedelverzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar het is wel verstandig om dit te doen. Hiermee zijn belangrijke spullen in huis beschermd tegen bijvoorbeeld brand-, water- en rookschade, inbraak, storm vanaf windkracht 7, glasschade, diefstal en blikseminslag. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering kun je ook kiezen voor een extra uitgebreide dekking of een allriskdekking. Bij een extra uitgebreide dekking ben je naast eerder genoemde schade ook beschermd tegen schade door neerslag die via de openbare weg of begane grond naar binnen komt, schroei-, zeng- en smeltschade, schade aan de inhoud van een koelkast/vriezer wanneer er sprake is van een stroomstoring die langer duurt dan 6 uur en schade door vandalisme aan bijvoorbeeld tuinmeubels- en gereedschap. Wanneer je een allriskdekking hebt, dan ben je verzekerd voor alle eerder genoemde schade en al het zogenoemde ‘van buiten komend onheil’. Daaronder valt vooral schade die je zelf veroorzaakt.
De verzekerde waarde
In de meeste gevallen wordt de inboedel verzekerd op basis van de nieuwwaarde. Dit is het bedrag waarmee je het beschadigde of verloren item kunt vervangen door een soortgelijk exemplaar. Zaken die niet op basis van de nieuwwaarde zijn verzekerd, worden vergoed op basis van de dagwaarde. Dat is de nieuwwaarde min een waardevermindering door slijtage en ouderdom. Denk bijvoorbeeld aan brommers en fietsen of opgeslagen spullen. In de polis van de inboedelverzekering staat precies wat is verzekerd op basis van de nieuw- of dagwaarde.
De inboedelwaarde, onder- en oververzekering
Een mogelijk risico bij een inboedelverzekering is onderverzekering. Dit gebeurt wanneer je de spullen niet tegen de juiste waarde verzekert en je bij eventuele schade dus een deel zelf moet vergoeden. Onderverzekering kun je voorkomen door gebruik te maken van een zogenoemde inboedelwaardemeter. Dit is een vragenlijst waarop je een aantal gegevens invult, zoals de samenstelling van het huishouden, het maandinkomen van de hoofdkostwinnaar en de oppervlakte van de woning. Er zijn ook verzekeraars die geen gebruik meer maken van een inboedelwaardemeter maar een algemene waarde-index hanteren. Ook kan het gebeuren dat de inboedel wordt oververzekerd; hierdoor betaal je premie voor een hoger bedrag dan dat je vergoed zult krijgen. Dit doordat de waarde van de inboedel niet zo hoog is als opgegeven.
Aanvullingen op een inboedelverzekering
Naast een uitgebreide inboedelverzekering zijn er een aantal aanvullende verzekeringen waarmee belangrijke spullen nog beter zijn beschermd. Met een kostbaarhedenverzekering ben je buitenshuis ook beschermd wanneer een kostbare ketting of ring met emotionele waarde wordt gestolen of verloren. Met een laptopverzekering ben je wereldwijd verzekerd voor verlies en diefstal van een of meerdere laptops. Heb je een mooie en dure tuin aangelegd, dan is er de optie om een aanvullende tuinverzekering af te sluiten. Wist je trouwens dat 1 van de woontrends van 2018 is om juist meer planten binnen te hebben. Hoef je niet die extra tuinverzekering af te sluiten maar kan je alsnog genieten van wat groen om je heen.