Het klinkt zo gemakkelijk. Investeer in zonnepanelen op je dak en krijg er gratis stroom voor terug. Maar is dat wel zo eenvoudig en wanneer haal je dan het meeste stroom uit je panelen.
Het totale aantal zonnepanelen dat in 2020 in Nederland geïnstalleerd is, zijn er zo’n 37 miljoen. Bij elkaar levert dat 10.000 megawatt op en dat is een verdubbeling van het aantal panelen en opbrengst op te opzichte van 2019. Met zulke grote getallen blijkt zonnepanelen kopen dus toch een best goed idee.
Plaats van de zonnepanelen
Natuurlijk is het bij het plaatsen van zonnepanelen belangrijk in welke richting de panelen worden geplaatst. Natuurlijk is een paneel op het zuiden gericht ideaal, omdat je dan de hele dag door de meeste zon vangt. Maar ook panelen op het oosten en westen leveren veel op. Als je de mogelijk hebt om panelen namelijk op het oosten en het westen te monteren, bijvoorbeeld aan twee kanten van je dak, dan maak je gebruik van ochtendzon en van middagzon.
De meeste zonnepanelen worden op een schuin dak gemonteerd. Hierbij ben je dus afhankelijk van in welke richting het huis is gebouwd. Heb je een plat dak, dan kan je misschien wel wat spelen met de meest ideale richting vinden voor je panelen. Op een plat dak kan je het beste panelen plaatsen op een frame met een helling van 36 graden. De zonnepanelen staan dan iets schuin, in de meest ideale houding.
Ga voor kwaliteit
Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, kies dan voor goede kwaliteit panelen en overige benodigdheden. Er zijn een groot aantal aanbieders van zonnepanelen en systemen, maar ook hier is er sprake van een prijs-kwaliteitverhouding. Een degelijk, goed getest en gecertificeerd systeem, zal op een veel langere termijn zijn werk goed blijven doen.
Onderhoud van je zonnepanelen
Als de panelen eenmaal op je dak liggen, dan kan het terugverdienen beginnen. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Zonnepanelen worden natuurlijk vies. Vogelpoep, Sahara zand, algen en mos zorgen er voor dat de panelen minder zon kunnen opvangen. Het is dus wel zaak dat je de panelen schoon houdt. Dit kan je het beste doen met osmosewater en een zachte borstel. Dit kan je zelf doen, als de panelen goed bereikbaar zijn, maar er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die, of eenmalig, of jaarlijks jouw zonnepanelen van een schoonmaakbeurt voorzien.
Foto:piqsels.com