Wij wonen in een jaren zeventig woning in een typische jaren zeventig woonwijk. De huizen zijn ruim en dat is ook één van de redenen dat wij hier nu met een groot gezin met vier kinderen veel plezier aan beleven. Maar zo’n wijk is ook fantasieloos en goede gevelbekleding kan hier een uitkomst bieden.
Gevelbekleding is een manier om je buitengevel te verfraaien, te isoleren en te beschermen. Je plaatst platen van kunststof of hout tegen de bestaande gevel.
De kenmerken van een jaren 70 woonwijk zijn bij de meesten wel bekend. Een slingerende doorgaande weg met veel doodlopende straatjes en woonerven. Tot overmaat van ramp is onze wijk niet voorzien van straatnamen, maar bestaat enkel uit nummers. De woningen zijn hier allemaal standaard. Gebouwd zoals in de jaren 70 gebruikelijk was. Het wemelt hier van de rijtjeshuizen opgetrokken uit baksteen, met een schuin pannen dak met een dakkapel. Het soort huis dat je als kind graag tekende. Helaas was men in de jaren 70 nog niet zo bezig met isolatie en met de persoonlijke wensen van de bewoners.
Ten tijde van de oplevering hadden de huizen houten kozijnen en enkel glas. In de loop van de tijd hebben diverse huiseigenaren geïnvesteerd in de verduurzaming van de woningen.
Gevelbekleding
Eén van de meest gebruikte aanpassingen is het gebruik van gevelbekleding, in combinatie met dubbel glas. Gevelbekleding kunststof is de meest gekozen vorm. Geen wonder, want kunststof bekleding is uiterst onderhoudsvriendelijk. Ook ons huis is van voor naar achter bekleed met kunststof en we hoeven er maar één keer per jaar een spons over te halen om de boel er weer fris uit te laten zien.
Doordat er gebruik wordt gemaakt van kunststof, heeft elke huiseigenaar zijn eigen kleur kunnen kiezen. Kunststof bekleding bestaat namelijk uit meer dan 100 kleuren en dessins. Het heeft, naast de verbeteringen aan de woningen zelf, onze saaie woonwijk in ieder geval meer kleur en karakter gegeven.
Wil je nog meer doen aan isolatie van je woning, dan kan je tegenwoordig ook kiezen voor isolerende kunststof gevelbekleding. Hierbij is de kunststof plaat al voorzien van een dikke isolatielaag. Bij ons in de wijk wordt dit veelvuldig gebruikt als een huiseigenaar besluit een stuk aan te bouwen. En dat lijkt hier zowaar de nieuwe trend, want verbouwen is voordeliger dan verhuizen.
Paneel vervangen
Ons huis is voorzien van crème wit kunststof. De vorige bewoner had in de achterdeur een kattenluik geplaatst. Nou hebben wij zelf geen katten die van het luik gebruik hoefden te maken, maar de buurtkatten hadden feilloos door dat ons luik nog gewoon open en dicht kon. Regelmatig troffen we nieuwsgierige kattenkopjes aan in de keuken, dus moest het kattenluik toch maar weg. Na wat rondvragen bij diverse kunststof leveranciers, bleek het zelf vervangen van het paneel heel eenvoudig. Gelukkig konden we een nieuwe plank aanschaffen, die we vervolgens in de achterdeur hebben gemonteerd. Wel misschien een tip als je kattenliefhebber bent en een kunststof pui laat plaatsen, houd een halve lengte van het kunststof achter, zodat als je weer gaat verhuizen, of het kattenluik niet meer nodig hebt, net als wij eenvoudig het paneel weer kan vervangen.