Tegenwoordig doen we veel meer vanuit huis en daarom zijn er ook steeds meer huishoudens die over een thuisstudio nadenken. Dit kan een studio zijn om muziek te maken, te fotograferen of iets anders creatiefs. Je kunt bijvoorbeeld ook een fitnesstudio in je eigen huis opzetten. Op deze pagina kun je lezen waar je allemaal aan moet denken voordat je daadwerkelijk met je studio begint.
- De locatie
Ga je je logeerkamer ombouwen tot thuisstudio of offer je je tuinhuis op? Houd er altijd rekening mee dat je genoeg ruimte hebt om al je spullen kwijt te kunnen op een manier waarop je ook nog fatsoenlijk door de studio kunt bewegen. Vergeet ook vooral niet dat je nog buren hebt en dat er nog andere mensen in je huis wonen. In sommige gevallen kan het dus nodig zijn om de ruimte eerst goed te isoleren en geluidsdicht te maken, zo voorkom je dat je anderen tot last bent.
- Je verzekeringen
Het is altijd aan te raden om je nieuwe spullen te verzekeren. De kans is groot dat je voor een flink bedrag aan spullen bij elkaar verzamelt om je studio in te richten en het zou zonde zijn als daar iets mee gebeurt. Vooral als je ook anderen gebruik laat maken van de spullen in je studio, moet je ervoor zorgen dat je beschadigde of kapotte spullen altijd zo snel mogelijk kunt vervangen. Zoek altijd goed uit welke verzekeringen je precies nodig hebt. Er kunnen ook verzekeringen specifiek voor jouw branche zijn. Wanneer je je studio als aparte werkruimte gaat gebruiken, kan het bijvoorbeeld nodig zijn om twee aparte inboedelverzekeringen af te sluiten. Een voor je woning en één voor je werk.
- Zorg voor genoeg comfort
Je bouwt een studio niet voor niks, dus de kans is groot dat je er veel tijd door zult brengen. Het kan daarom erg handig zijn om ervoor te zorgen dat er genoeg plek is om even lekker te zitten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor eventuele gasten. Op die manier voorkom je dat je de studio verlaat om in je woning het comfort op te zoeken. Je creatieve proces kan op die manier oneindig door blijven gaan!
- Kies de juiste spullen
Een fout die veel mensen maken bij het opzetten van een studio, is dat ze overschatten hoe veel spullen ze daadwerkelijk nodig hebben. Maak van tevoren dus een goed plan voor wat je wel en niet nodig denkt te hebben. Ga desnoods bij andere studio’s langs om te kijken wat zij wel en niet in huis hebben. De ervaring leert dat het beter is om wat minder spullen van goede kwaliteit te kopen, dan om veel spullen voor een lage prijs te kopen.
- Maak het persoonlijk
Je eigen studio is van jou en dat moet het ook uitstralen. Daarbij is de studio ook een onderdeel van je woning, dus het is erg onhandig als je niet tevreden bent met het interieur. Wanneer je de studio ook gebruikt om klanten te ontvangen, kun je nog steeds een persoonlijke touch toevoegen. Met een paar kleine accessoires kun je elementen van jezelf terug laten komen in het interieur. Zo zorg je ervoor dat je je altijd op je gemak voelt in je studio en dat zal je zeker uitstralen op anderen.
- Houd je studio en je woning gescheiden
Vooral als je je studio voor je werk gebruikt, is het belangrijk dat je een duidelijke scheiding tussen werk en privé maakt. In de eerste plaats is het daarvoor belangrijk dat je studio echt een afgesloten ruimte is, dus niet een hoekje ergens in je woonkamer. Zodra je de deur van de studio achter je dichttrekt, moet je alles uit de studio ook echt achter je kunnen laten. Zo voorkom je dat je in je privéleven te veel met je werk bezig bent.
- Verwacht niet te veel in één keer
In principe moet je in je studio kunnen doen wat je wil doen, of dat nu fotograferen of muziek maken is. Je zal er altijd na verloop van tijd achter komen dat er spullen zijn die je werk aangenamer of efficiënter kunnen maken. Het is niet erg als je niet alles in één keer hebt aangeschaft. Accepteer dat er altijd nog mogelijkheden zijn om later spullen toe te voegen. In sommige gevallen kan het wel jaren duren voordat je thuisstudio echt helemaal naar wens is.
Afbeelding van Pexels via Pixabay