Een goede nachtrust is essentieel om fit op je werk of school te verschijnen. Zou je regelmatig slecht slapen, dan vermindert dit je weerstand. Reden genoeg om voldoende aandacht te besteden aan het kopen van een bed. Een bed bestaat in de basis uit twee componenten: de bedbodem en het matras. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een boxspring en een ledikant. Een boxspring is opgebouwd uit een box met veren met daarop het matras. Bij een ledikant legt men het matras in de ombouw, waardoor de kans op schuiven minimaal is. Het ledikant kan verschillende bodems hebben. Vaak kiest men voor spiralen of latten.
In dit artikel zetten we de verschillende soorten matrassen voor je op een rijtje. Waarmee moet je rekening houden, wanneer je een nieuw matras koopt? Welk matras past het beste bij de manier waarop je slaapt? Een matras moet niet alleen lekker liggen, maar ook voldoende ondersteuning bieden aan de belangrijkste lichaamszones. Denk aan je rug of buik, je armen en je nek.
Verschillende soorten bedden en componenten
Eerder beschreven we al dat een bed in twee soorten verkocht wordt: het ledikant en de boxspring. Daarbij werd beschreven dat het verschil voornamelijk in de bodem van het bed zit. Bij een boxspring kiest men voor een box met veren. Het zorgt voor een zeer goede vering en luxe uitstraling. Nadeel van deze box met veren is de hoge instaphoogte. Een ledikant bestaat uit een bedframe met daarbinnen een bedbodem. De meest gebruikte bedbodem is een bodem van latten.
Wanneer je een matras koopt, is het belangrijk om rekening te houden met het type bed wat je hebt. Ga je voor de kleinste 2-persoons versie dan heb je een 140 x 200 matras nodig. Ga je voor de grootste versie dan heb je een 200 x 220 matras nodig.
Overigens wordt een boxspring vaak als set met een matras verkocht. Daar waar je een ledikant los van het matras koopt. In sommige gevallen combineert men een matras met een topmatras. Dit is een dun, extra matras bovenop je bestaande matras.
Keuze uit verschillende matrasvullingen
Een eerste keuze bij de aanschaf van een matras is het type vulling. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen drie matrasvullingen, te weten: schuim, veren en latex. Onderstaande tabel zet de belangrijkste verschillen tussen deze matrasvullingen voor je op een rijtje.
Schuim | Veren | Latex |
– Bij schuim als matrasvulling maakt men onderscheid tussen koudschuim en traagschuim. | – Een veren matrasvulling bestaat niet uit dons, maar uit metalen veren. | – Een matrasvulling van latex of latexschuim wordt gefabriceerd met synthetisch rubber. |
– Koudschuim noemt men ook wel HR PU schuim en heeft een hoge dichtheid. Vaak betekent dit dat de kwaliteit hiervan hoger is dan traagschuim. | – Bij een matrasvulling met veren wordt onderscheid gemaakt tussen een pocketvering en binnenvering. | – Door het rubber is dit type matrasvulling soepel en voelt het heel comfortabel aan. |
– In tegenstelling tot koudschuim is de dichtheid van traagschuim beperkt. We noemen het ook wel visco-elastisch schuim. Dit type matrasvulling doet er lang over om z’n oorspronkelijke vorm terug te krijgen. | – Een pocketvering bestaat uit metalen vering, welke bedekt worden met een laag schuim. | – Ten opzichte van de andere matrasvullingen blijft dit type vulling vaak koel. |
– In het geval van een binnenvering zijn de metalen veren onderling verbonden. Daar waar ze bij pocketvering als setjes in het matras zitten. |
Verschillende soorten slapers
Naast het verschil in de soorten matrasvulling, bestaat er een verschil in type slapers. De een vindt het prettig om op de zij te slapen, terwijl anderen op hun rug slapen. De houding tijdens het slapen heeft invloed op het type matras wat het meest geschikt is. Hierbij geldt over het algemeen dat matrassen al snel te weinig ondersteuning bieden aan lange zijslapers. Voor hen kan het daarom raadzaam zijn om een topmatras te gebruiken. Met een topmatras wordt extra ondersteuning geboden. De kans op klachten aan gewrichten neemt hierdoor af. Daarbij vergroot een topmatras het ligcomfort.
Het is sterk aan te raden om een matras vooraf uit te proberen in de winkel. Met enkel de omschrijving in een webwinkel is vaak lastig te bepalen of een matras past bij je slaaphouding.
Mogelijkheid om een matras uit te proberen
Er zijn verschillende webwinkels die je de mogelijkheid bieden om het matras eerst thuis uit te proberen. Vaak geldt een proefperiode van dertig tot honderd dagen. Mocht het matras toch niet fijn liggen, dan kun je deze in veel gevallen retourneren. Kijk vooraf goed naar de kosten die een webshop rekent voor het retourneren van een matras. Soms maken deze kosten het minder aantrekkelijk om een matras online te bestellen. Veel webwinkels rekenen hier overigens niets voor.
Mogelijkheid om een matras te wassen
Alle matrassen worden uitgevoerd met een tijk. Dit is de toplaag, die om het matras valt. Het is echter niet bij ieder matras mogelijk om deze tijk los te halen. Zeker wanneer je last hebt van een allergie, bijvoorbeeld een huisstofmijt- of stofallergie, is het belangrijk dat de tijk gewassen kan worden. Let hier daarom goed op bij de aanschaf van een matras! Overigens is het niet alleen voldoende dat de tijk los kan worden gehaald. Ook wil je er zeker van zijn, dat de tijk op hoge temperatuur gewassen kan worden. Dit betekent dat je de tijk op minimaal 60 graden Celsius moet kunnen wassen.
Foto door Skylar Kang