Of je nu op vakantie gaat, wilt kamperen in eigen land of vrienden op bezoek hebt die onverwachts willen blijven slapen, een luchtbed komt bijna altijd wel van pas. Je kunt hem namelijk eenvoudig oprollen en overal mee naartoe nemen of opbergen. Binnen no-time heb je een comfortabele ligplaats gecreëerd. Maar wat voor soort luchtbedden zijn er nu en waarin onderscheid je een kwalitatief goed luchtbed? Dat lees je hieronder.
Deze soorten luchtbedden zijn er
Ten eerste moet je de keuze maken of je op zoek bent naar een 1-persoons of 2-persoons luchtbed. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de reden waarom je het luchtbed wilt gebruiken. Normaliter brengt een 2-persoons luchtbed een hogere mate van ligcomfort, doordat je meer ruimte hebt om op te slapen. Een luchtbed kan namelijk nogal wiebelen doordat deze volledig bestaat uit lucht. Maar, ook bij luchtbedden voor één persoon kun je kiezen tussen breedte, lengte en hoogte.
De meeste mensen denken vaak dat ze moeten inleveren op hun comfort als ze kiezen voor een vakantie met een luchtbed, maar dat is helemaal niet nodig. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten en maten, waarbij er voor ieder wat wils is. Wat je ook kiest, het is goed om af te vragen voor welke doelstelling je het luchtbed wilt gebruiken. Op basis hiervan kun je de keuze maken voor de afmetingen en het soort luchtbed.
Materiaal van een luchtbed
Bij de keuze van een luchtbed is er best wat onderscheid te vinden tussen de prijsstelling en de kwaliteit ervan. Normaliter wordt een kwaliteit luchtbed van sterk PVC gemaakt. Deze zijn gemaakt van een soort rubber en voorzien van een textiel laagje. Daarnaast bezitten de meeste outdoor luchtbedden naast PVC ook vinyl. Dit is een stevig en duurzaam kunststof materiaal wat extra bescherming biedt tegen de ietwat ruwe ondergrond. Daarnaast zijn de meeste dunnere luchtbedden wat lichter in gewicht waardoor je deze ideaal kunt vervoeren. De luchtbedden met iets meer gewicht zijn vaak gemaakt van dikkere materialen waardoor deze iets meer ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld rugklachten.
Ribbels, blokken of vormen
Je bent niet de enige die zich wel eens heeft afgevraagd waarom luchtbedden verschillende ribbels, blokken of andere vormen kennen. Deze vormen zijn toegevoegd om meer stevigheid aan het luchtbed te brengen. Wanneer een luchtbed in het oppervlakte geheel vlak zou zijn, dan zou hij in bol gaan staan en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Wanneer je een luchtbed te hard opblaast, dan kun je tijdens het slapen het gevoel hebben dat je telkens op allerlei lage kronkels ligt te slapen. Heb je het gevoel dat je niet helemaal lekker kunt slapen met deze ribbels? Dan kan het mogelijk zo zijn dat je een goedkoop luchtbed van slechte kwaliteit te pakken hebt. Het is daarom goed om niet meteen het eerste beste luchtbed te kopen, maar even goed te kijken wat jullie nu daadwerkelijk zoeken.
Veel slaap plezier. Of dit nu is op de camping, bij jullie thuis of tijdens een verre zonvakantie in de rimboe!