Lukt het maar niet om jouw droomhuis te vinden? Dan is zelf bouwen of laten bouwen misschien een optie. Een huis dat helemaal is aangepast aan jouw wensen en eisen, en spiksplinternieuw is als je erin trekt: dat klinkt goed, toch?
Waar is er plek?
De woningmarkt is zeker in de grote steden vrij overspannen te noemen. De prijzen liggen hoog, en woningen in populaire wijken zijn vaak binnen een paar uur al verkocht, en dan nog voor een bedrag dat fors hoger ligt dan de vraagprijs ook. Met een bescheiden budget is het lastig om iets te vinden dat een beetje aan je eisen voldoet, maar ook met een flinke portemonnee is het soms lastig om ertussen te komen. Je moet behoorlijk scherp zijn er een huis op waarde kunnen schatten, want begin je te laag dan is de kans groot dat nog dezelfde dag iemand anders er al met jouw droomhuis vandoor is.
Een jaar of langer op zoek zijn naar een geschikte woning is geen uitzondering, zeker niet als je woont of zoekt in een grote stad, of een woning in een bepaalde wijk op het oog hebt. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn, en zelfs tot wanhoop leiden. Bestaat dat ideale huis eigenlijk wel, en komt er ooit een dag dat jij degene bent die op het juiste moment het juiste bod doet, en er met de woning vandoor gaat? Zeker als je al een paar keer teleurgesteld bent en je een aardig budget hebt, is de verleiding groot om dan maar zelf iets te gaan bouwen. Maar houd er rekening mee: ook dan gaat niet altijd alles vanzelf.
Op zoek naar een kavel en een huis
Om een huis te bouwen moet je allereerst een plek hebben waar je dat kunt doen. Nu een huis bouwen steeds populairder wordt, zijn ook de zogenaamde vrije kavels die worden uitgegeven om dit te doen steeds vaker binnen no time verkocht. Je voelt hem al aankomen: ook hier moet je er dus snel bij zijn, en voorbereid zijn op teleurstellingen, zeker op populaire locaties.
Is het je wel gelukt om een kavel op de kop te tikken, dan begint het hele proces pas. Als je zelf een huis gaat laten bouwen, heb je er naast je normale baan opeens nog eentje bij, die van ontwerper slash opzichter slash aannemer. Je kan ervoor kiezen om zoveel mogelijk uit handen te geven, maar veel mensen willen toch graag betrokken blijven bij de bouw van hun huis. En daar komen heel wat partijen bij kijken! Door te kiezen voor een zogenaamde cataloguswoning sla je een deel van de ontwerpfase, en daarmee het inhuren van een architect misschien over, maar dan nog is er heel wat nodig om alle plannen om te toveren in jouw droomhuis. Een flink proces, maar wel eentje met een mooie uitkomst: eindelijk dat huis van je dromen, dat helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet.