Dienblad styling
tips voor leuke presentaties op tafel.
Iedereen heeft wel een dienblad in huis. En ze zijn niet alleen heel handig om je koffie of thee van de keuken naar de kamer te brengen en andersom, maar ook erg leuk om op tafel te zetten en te decoreren.
Een opgemaakt dienblad; een leuke eyecatcher in je interieur.
Met een leuk opgemaakt dienblad op je tafel creëer je gelijk een eyecatcher voor je kamer.
Het dienblad “dwingt” je eigenlijk om je decoraties bij elkaar te zetten, waardoor er een “groepje” ontstaat. Een groepje leuke spulletjes bij elkaar trekt veel meer de aandacht, dan al je mooie spulletjes verspreid door de kamer. En het oogt ook veel rustiger.
Het dienblad fungeert dus eigenlijk als een basis, een rustige ondergrond, een kader waarin je je leuke spulletjes kunt etaleren.
Doordat je leuke spulletjes op een dienblad staan, is het ook snel weg te halen, als je alle ruimte op je tafel nodig heb.
Een echte aandachtstrekker.
De kruiken op de tafel op de bovenstaande foto vallen extra op, doordat ze in een “kader” geplaatst zijn. Niet alleen de ondergrond/dienblad groepeert de kruikjes. Het “frame” met glas versterkt de groep.
Alternatieve dienbladen voor een persoonlijke twist
En zoals de twee bovenstaande foto’s laten zien, zijn er allerlei alternatieve voor dienbladen, die je interieur net even een persoonlijk tintje geven.
Grote broodplanken bijvoorbeeld zijn helemaal in, en niet alleen geschikt om te gebruiken tijdens het eten. Ze kunnen ook uitstekend als decoratief dienblad dienen. Laat dus je fantasie eens te loop en creëer je eigen persoonlijk sfeer door eens buiten de kaders te denken.
Maar wat zet je nu op zo’n dienblad?
Dat kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan:
-windlichten
-kaarsenstandaards
-decoratieve flesjes
-kruikjes
-vaasjes met bloemen
-mooie notitieboekjes
Kortom het kan van alles zijn. In ieder geval mooie spulletjes die jij graag wilt tonen.
Waar moet je op letten?
Probeer wel een eenheid te creëren door bijvoorbeeld duidelijk te kiezen voor een
bepaalde stijl. Denk hierbij aan bijvoorbeeld romantisch, klassiek of modern.
Of bijvoorbeeld voor een bepaalde kleur of materiaal soort. Kortom zoek een gemeenschappelijke eigenschap. Dit voorkomt dat het een allegaartje wordt.
Tip:
Door een één of twee woonaccessoires strak naast het dienblad te zetten. Ontstaat er een spannend beeld (zie bovenstaande foto).
Wat zet je nu waar?
En zijn verschillende manieren om een groepje te maken.
Als etaleur/styliste heb ik tijdens mijn studie en mijn werk al duizenden groepjes met diverse producten gemaakt.
De “makkelijkste” compositie, die eigenlijk altijd succesvol is, is de zogenaamde “piramide” opstelling, waarbij het hoogste artikel achteraan in het midden staat, en de lagere artikelen trapsgewijs half voor elkaar. Onderstaande foto is hiervan een goed voorbeeld.
Met de keuze van je accessoires, is het dan wel het mooiste dat je verschillende hoogtes heb. Probeer wel je mooie spulletjes dicht bij elkaar te zetten, zodat er een echte groep ontstaat. Het is wel even oefenen, maar met deze informatie en foto in je achterhoofd kom je vast een heel eind!
Maar het kan ook anders….
Hou je meer van strak? Door denkbeeldige lijnen te trekken op het dienblad, waar langs je een aantal mooie spulletjes recht op een dienblad legt, kun je een mooi plaatje creëren. Karin Meyn, de vrouw van Piet Boon past deze manier van stijlen veel toe.
Laat je bij deze manier van dienblad styling niet verleiden door veel verschillende “richtingen” te kiezen. Leg alles zoveel mogelijk recht, anders ontstaat er een rommelig geheel.
Ook bij bovenstaande collage (foto linksonder) is de vis buiten het dienblad geplaatst, waardoor een spannend beeld ontstaat.
Hopelijk heb ik je weer geïnspireerd!
Enjoy!
Groetjes Monica Bodt
…………voor persoonlijk wonen.
foto’s: http://pinterest.com en thuis met Moon.