Coniferen zijn haagplanten die bijzonder geschikt zijn voor het maken van een mooie natuurlijke omheining maar ook solitair geplaatst kunnen worden als decoratieve plant. Met deze zin hebben we in één keer de pracht en kracht van een coniferenhaag aangegeven. Coniferen worden dan ook veelvuldig gebruikt om een erfafscheiding aan te geven en voor siertuinen. Goede redenen dus voor een nadere kennismaking met deze haagplant.
Waarom coniferen ideale haagplanten zijn
De wetenschappelijke naam van coniferen is Coniferae of Coniferales. De conifeer behoort tot de groep naaldbomen (houtige planten). De naalden van coniferen prikken echter niet en hebben géén giftige bessen. Er zijn diverse redenen te benoemen waarom coniferen ideale haagplanten zijn. Deze haagplanten zijn (op een enkele uitzondering na) wintergroene planten. Slechts een aantal soorten (zoals de Lariks, de watercipres en de moerascipres) verliezen hun naalden in de koude periode. Daarnaast bieden coniferen veel privacy en groeien in een hoog tempo. Gemiddeld groeit een coniferenhaag 35 tot 40 cm per jaar. De Gele ‘Leylandii’ coniferen zijn zelfs nog ijveriger en groeien 60 tot 100 centimeter per jaar. Een coniferenhaag heeft een zeer dichte groei. Zowel de bredere soorten als de smalle varianten zorgen zo voor voldoende privacy in de tuin.
Coniferen voor een siertuin
Naast de kracht van een coniferenhaag kun je ook genieten van de pracht van deze plant. Coniferen zijn immers verkrijgbaar in een veelzijdigheid aan kleuren (van grijs naar blauw, van groen en geel tot en met de meest bonte kleuren) en variaties met betrekking tot de grootte en vorm. Dit maakt een conifeer ook zeker geschikt voor om solitair te planten in een siertuin of als groep in een vak beplanting. Een mooie conifeer zal een echt sieraad voor je tuin zijn. Deze plant kan een echte eyecatcher zijn en een sfeerbepalend element vormen. Een conifeer kun je zowel in de zon, schaduw of halfschaduw plaatsen en staat het liefst met de wortels in een humusrijke- en doorlatende bodem.
Een conifeer heeft weinig onderhoud nodig maar om een mooie strakke haag te behouden, is het van belang om de conifeer twee keer per jaar te snoeien. Dit mag niet gebeuren als het te heet is om verbranding te voorkomen en niet na september in verband met de kans op vorstschade. Het beste is om de conifeer vlak na de eerste groei te snoeien en vlak voor de tweede groeiperiode, dus begin juni en begin augustus.
Verschillende soorten coniferen
Als je weet dat er ruim 600 verschillende soorten coniferen zijn, begrijp je direct dat je hierin volop keuze hebt. In grote lijnen zijn coniferen te onderscheiden in: dwergconiferen, zuilconiferen en haagconiferen. Zoals de naam al aangeeft, zijn dwergconiferen planten van een klein formaat en hiermee uitstekend geschikt voor kleinere tuinen. Zuilconiferen zijn coniferen die een opvallende smal opgaande groeivorm hebben. Dit soort coniferen zijn uitstekend geschikt voor een siertuin. Haagconiferen zijn zeer goed te gebruiken als afbakening van de tuin. De meest voorkomende conifeer in de Nederlandse tuin is de thuja ‘Brabant’. Deze groen-winterbronzen haagplant groeit erg snel en geeft een dicht resultaat. Met de levensboom ‘Martin’ creëer je juist een donkere coniferen haag. Voor iedere tuin is er zeker een geschikte en passende conifeersoort te krijgen dus het is zeker de moeite waard eens naar te kijken naar de pracht en kracht van een coniferenhaag.