Ben je aan het kijken naar een inboedelverzekering, maar weet je nog niet zeker of dit de verzekering is die je nodig hebt? Het verzekeren van de woning kan immers op een groot aantal mogelijkheden, waardoor het maken van een keuze niet altijd eenvoudig is. Bij de inboedelverzekering gaat het om het verzekeren van jouw persoonlijke eigendommen en waardevolle spullen. Alles wat los staat in de woning, kan hieronder vallen. Denk aan elektronische apparaten, meubelstukken en jouw tuinset. Bij de opstal gaat het om de structuur van de woning en alles wat hieraan vastzit. Dit is het eerste verschil om rekening mee te houden. Maar wat zijn dan echt de overeenkomsten en verschillen tussen deze verzekeringsmogelijkheden?
Enkele overeenkomsten op een rij
Bij een inboedelverzekering vind je meerdere overeenkomsten met de opstal verzekeren. Zo kan je beide verzekeringen zien als een financiële bescherming in het geval van schade aan jouw huis. De schade door brand, wateroverlast, inbraak of storm vallen hieronder. Als je een verzekering afgesloten hebt, krijg je een bepaald bedrag uitgekeerd van de verzekeringsmaatschappij om de schade te herstellen of de eigendommen te vervangen. Je kan dus bij beide varianten een bepaald bedrag verwachten. Het is afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen hoe hoog het bedrag gaat zijn. Zo kan je uitsluitend voor de basis hebben gekozen, maar ook voor aanvullende opties om de verzekering nog beter op jouw behoeften aan te laten sluiten. Een gedegen keuze is dus wel een vereiste.
De grootste verschillen op een rij
Er zijn ook een aantal verschillen tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering voor je woning. Een van de grootste verschillen is wat de verzekering precies dekt. Bij de inboedel gaat het om alles wat los staat in jouw huis en je dus mee zou kunnen nemen als je gaat verhuizen. Bij een opstalverzekering gaat het om de vaste elementen van het huis en de structuren. De muren, vloeren, ramen, deuren en het dak zijn enkele voorbeelden. Afhankelijk van de dekking kunnen ook de bijgebouwen meeverzekerd zijn. Met andere woorden: alles wat vastzit of deel uitmaakt van de woning valt hieronder. Je moet bij het indienen van een schadeclaim dus goed opletten bij welke verzekering je dit doet.
Een andere vorm van dekking
Met een opstalverzekering ben je beschermd tegen schade als gevolg van brand, wateroverlast, storm en inbraak. Ook andere gebeurtenissen die de structuur van je huis kunnen beschadigen vallen eronder. Het is goed om de herbouwwaarde van het huis nauwkeurig vast te stellen. Alleen dan kan je het juiste bedrag verzekeren. Bij een inboedelverzekering ben je juist weer gedekt voor schade door diefstal, brand, water en vandalisme aan de persoonlijke eigendommen. Ook hierbij moet je de waarde van de inboedel goed vast te stellen. Het kan helpen om een verzekering te kiezen die het beste bij je past en waardoor je uitsluitend het eigen risico hoeft te dragen. De verzekeringen voorkomen dat je grotere problemen krijgt na schade.
Foto door Rachel Claire