Je bent gek als je het niet ziet
Dagelijkse kleurpaletten
door Kim van Savooyen
Regelmatig wordt mij gevraagd wat ik inspirerend vind en hoe ik tot mijn kleurkeuzes kom. Nu is er aan mijn honger naar kleurkennis (en interieur) wel een gedegen studie vooraf gegaan en nog steeds……. En nooit had ik vooraf kunnen bedenken dat Kleur zo’n breed vakgebied is. En ik ben niet de enige, want nog steeds hoor ik heel vaak de opmerking “Kim van de kleurtjes” of “dan kies je toch een kleurtje”. Je bent toch ook niet “drummer van muziekjes” of de “schrijver van boekjes”?
Graag een volwaardig “KLEUR” voor dit fenomeen gebruiken, waar al eeuwenlang boeken over geschreven zijn.
Het hebben van een ‘goed gevoel’ voor kleur is bij interieurontwerpen of advisering dus ook niet voldoende. Er komt zoveel meer bij kijken. Er zijn bijv. al meerdere theorieën over hoe men tot een goede kleurenharmonie kan komen. Harmonie komt van het Griekse ‘harmottoo’: samenvoegen, aaneenvoegen en wordt in het algemeen gebruikt voor goed bij elkaar passend. En er zijn een aantal perceptuele wetmatigheden die ook een rol spelen bij wat wij bij elkaar vinden passen.
Want een enkele kleur kiezen is nog niet zo moeilijk, maar meerdere kleuren bij elkaar kiezen wordt al een stuk ingewikkelder.
De simpelste les in kleurharmonie waar iedereen direct iets mee kan is: kijk goed om je heen!
Het klinkt misschien echt te simpel, maar overal is inspiratie uit te halen, je hoeft het alleen maar te zien. Een kunst op zich, want kijken is nog niet zien!
Daar ligt het geheim van bewust waarnemen…..
Alledaagse kleuren
De natuur is een bron van aangename kleurharmonieën. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Maar ook onderwerpen als een toevallig bakje fruit, een detail van een bloem kunnen een mooi kleurpallet opleveren. Op deze manier vind ik regelmatig een mooi pallet wat ik bewaar voor latere inspiratie. Je kan er een ware plaatjesfreak van worden. Kijk ook maar eens op Pinterest.com, de online plaatjesbank.
beeldmateriaal van designseeds
Nu gaat het bij kleurharmonie ook om de verhoudingen waarin je de kleuren toepast. Vaak zie je dat een ruimte niet in balans is door het kleurgebruik. Bij helderheid (hoe licht of donker een kleur is) worden de meest fouten gemaakt. Accentkleuren zijn dan bijvoorbeeld ‘te zwaar’ in het totale plaatje. Ze liggen ook vaak te ver uit elkaar en je kan ze beter groeperen. Een soort regel die je zou kunnen toepassen is er een uit de natuur. Zoals donkere kleuren voor de vloer (de grond). Gemiddelde helderheden voor de muren (bomen en bergen). De lichte kleuren voor het plafond (de lucht).
Stel dat jullie lezers nu ineens denken aan een plaatje wat inspireert. Of je hebt een stof of een foto als leidraad genomen voor de kleuren van je interieur. Dan zou ik het heel erg leuk vinden als jullie die plaatjes zouden willen toesturen. Uiteraard met je verhaal erbij, want dat geeft de kleuren betekenis. Die plaatjes wil ik graag delen en dienen dan weer als motivatie voor iedereen om hiermee aan de slag te gaan!
Kim van Savooyen is kleurspecialist en interieurontwerper. Kim is tevens co-directeur van Stichting Kleurenvisie, Het Nederlands Platform voor Kleur www.vansavooyen.nl
1 comment
Zo simpel… Zo mooi! Je MOET het alleen zien!!!!
Prachtig gedaan!