Meestal gaat het over hoe een mooie nieuwe badkamer er uit ziet als we het over trends hebben. Welke tegel, welke indeling, welke kranen pas je toe etc. etc. Maar het is ook interessant om eens na te denken over energie. Wat voor impact heeft het als we van het aardgas af moeten? Je kunt je er al op voorbereiden.
Welke tips zou je nu al mee kunnen nemen met het oog op energie. Hoe kun je je badkamer mooi en nieuw inrichten en meteen ook bewuster en gunstiger met je energie omgaan? Dat zijn toch mooi 2 vliegen in 1 klap!?
- DE DOUCHEKOP KAN WATER BESPAREN
Bij een nieuwe badkamer hoort minstens een nieuwe douchekop. Laat je informeren over de specificaties hiervan want met een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter water per minuut geeft, bespaar je energie en dit gaat niet ten koste van je gewenste comfort. Een niet besparende douchekop gebruikt al vaak 14,5 liter per minuut! En bij een regendouche verbruik je al snel 15 liter per minuut.
- WARMTE TERUG WIN DOUCHE (WTW)
Als de douche aanstaat verbruikt de cv-ketel flink energie om die fijne gewenste warme watertemperatuur te bereiken. Denk ook eens na over een douche met terugwinning van warmte (WTW). Je ziet dit systeem niet, het wordt netjes weggewerkt. Waar komt het op neer? Je hebt minder warm water nodig om de gewenste 40 graden te bereiken, je ketel hoeft niet zo hard de werken en dus bespaar je gas en heb je minder CO2 uitstoot. Dus alleen maar win win win.
Bij een WTW systeem stroomt het warme afvalwater niet meteen naar et riool maar eerst door een koperen systeem. Dit kan een koperen buis zijn, opgebouwd uit meerdere lagen. In de kern hiervan, glijdt het warme afvalwater in het rond en verwarmt zo de lagen die erom heen liggen. Door de buitenste lagen stroomt het koude aanvoerwater en dit wordt voorverwarmd door jouw afvalwater. De temperatuur van het water stijgt zo van 10 graden door dit systeem naar 25 graden!
Door een WTW douche te gebruiken is het ‘koude water’ minder koud en daardoor heb je minder heet water nodig om de 40 graden te bereiken.
- ISOLEER JE badkuip
Heb je ruimte voor een bad, denk dan ook aan het isoleren van je badkuip. In een kunststof badkuip blijft badwater langer warm dan in een stalen versie omdat kunststof minder snel warmte doorlaat. Als je dan ook nog de badkuip isoleert, blijft je bad nog langer warm. Lekker comfortabel en je bespaart op warm water (je hoeft niet of minder bij te vullen). Er zijn verschillende oplossingen voor het isoleren: isolatie met thermoskussens, isolatiedekens van glaswol, steenwol, recycled textiel, hennep- of vlasvezel.
- HOE VERWARM JE JE BADKAMER OPTIMAAL?
Als je gebruik maakt van je badkamer wil je het wel lekker warm hebben. Een manier is om de basistemperatuur niet al te hoog in te stellen en dat gecombineerd met een infraroodpaneel voor snelle, aangename stralingswarmte. Dan hoef je niet heel de tijd de badkamer te verwarmen….en je snapt het al, dat scheelt energie. Voor de lage temperaturen leg je bijvoorbeeld vloerverwarming (niet elektrisch) aam of hang je een radiator op. Je hebt prachtige radiatoren, maar een aluminium plaatradiator geeft veel meer warmte af dan een leuke chromen design radiator. Daar zou ik persoonlijk toch ook rekening mee houden. En qua kosten is de aluminium plaatradiator een stuk voordeliger.
En mocht je ook op een warmtepomp (moeten) overstappen kun je alles blijven gebruiken.
Maar als je geen geïsoleerde buitenmuren hebt of gewoon dubbel glas in je badkamerraam, dan verdwijnt je warmte helaas snel naar buiten en je ervaart ook een koude uitstraling.
En gewoon dubbel glas kun je, als je nu toch bezig bent in de badkamer, beter vervangen door HR++ glas. En als je net toe bent aan een nieuw raamkozijn, neem dan ook triple glas.
- HOE ZIT HET MET DE VENTILATIE?
Voor ieders gezondheid is goede ventilatie belangrijk! Daarnaast voorkom je met goed ventileren vochtproblemen en aantasting van materialen.
Vroeger ging ventilatie en dus luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. In de moderne super geïsoleerde huizen kan dat niet en moet je dus andere ventilatie toevoegen. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet weer naar binnen. Als je niet goed ventileert, versterk je allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie is dus een middel om dit te verminderen. Helemaal te voorkomen is luchtvervuiling niet.
Wil je weten hoe het er voor staat in Nederland? 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter.
Hoe zit het bij jou? Doe hier de ventilatiecheck voor jouw huis
Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid en daar gaan veel mensen aan voorbij.
Ik heb zelf veel informatie gevonden op de volgende sites:
www.milieucentraal.nl, www.grohe.nl, www.technea.nl en www.google.nl
Groetjes Marie-Jose
06
41 78 93 52 info@puurbinnen.nl
Bezoekadres: Sonseweg
39 5681 BH Best
Postadres: Hortsedijk
65 5708 HB Helmond