We leven in een tijd waarin technologie zich steeds verder ontwikkelt en alsmaar slimmer wordt. Tegelijkertijd herinneren de klimaatveranderingen mij eraan dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen en moeten verduurzamen.
Wanneer het aankomt op wonen kan je met behulp van slimme apparaten energie besparen, met een mooie bijkomstigheid, want het is ook nog eens handig en hartstikke sfeervol!
Wat zijn slimme apparaten?
Slimme apparaten staan in verbinding met een netwerk wat maakt dat je deze op afstand kan bedienen of informatie kan verkrijgen over het gebruik ervan. Dit is een grote aanwinst voor in huis, waarmee verlichting, temperatuur en andere aspecten van het huis kunnen worden geregeld vanaf één apparaat of app. Deze vorm van smart home control is echt super fijn; je kunt namelijk iets in de woonkamer of slaapkamer aanpassen zonder ook maar zelf een centimeter te hoeven bewegen of zelfs maar een afstandsbediening op te tillen!
Slimme producten zoals Philips Hue en Google Nest kunnen helpen energie te besparen. Zo leren deze slimme apparaten jouw gedragspatronen en passen zichzelf aan waar nodig. Je kunt makkelijker je huis verduurzamen door deze slimme apparaten te gaan gebruiken.
Breng sfeer in huis met slimme apparaten!
Slimme apparaten kunnen worden gebruikt om een uitnodigende sfeer in huis te creëren. Met slimme lampen van bijvoorbeeld Philips Hue kun je de kleur en de helderheid aanpassen en zelfs de verlichting uit- of inschakelen met alleen jouw telefoon of een spraakassistent. Zo kun je deze slimme verlichting verbinden met een Google Nest, dit is een slimme speaker.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Zeg ‘Hey Google, dim de lampen in de woonkamer’ om snel meer sfeer te creëren wanneer je ‘s avonds vrienden over de vloer hebt. ‘Hey Google, speel de playlist Dinner with Friends af op spotify’ en je hebt meteen ook nog een fijn achtergrondmuziekje. Lig je na een gezellig avondje tafelen eindelijk uitgeput in bed? Zeg tegen de smart speaker ‘Hey Google, zet de lampen in de slaapkamer uit’, zodat je niet nog je warme bed uit hoeft om de lichten uit te doen. Ideaal! De volgende ochtend kan je rustig wakker worden met je favoriete muziek als wekker, dit zorgt gegarandeerd voor een goede start van de dag.
Verlaag je verwarmingskosten
Slimme apparaten geven jou ook meer controle over de temperatuur in huis. Stel de thermostaat naar jouw wensen in of maak een schema voor wanneer hij aan of uit moet staan. Slimme apparaten kunnen jou helpen energie te besparen door alleen gas of elektriciteit te gebruiken wanneer dat nodig is en een verwarming of apparaat uit te schakelen die niet wordt gebruikt. Deze besparing op energie draagt bij aan het verduurzamen van je huis.
Een thermostaat zoals de Google Nest Learning Thermostat neemt jou al het werk uit handen. Zo registreert en onthoudt deze al jouw temperatuur aanpassingen en kan hij zichzelf ook automatisch aanpassen. Het is namelijk zonde als er een kamer verwarmt wordt waar je eigenlijk niet zit. Slimme thermostaten bieden een handige manier om de temperatuur van jouw huis te regelen vanuit de app die beschikbaar is op smartphones, tablets en laptops. Doordat de slimme thermostaat vanzelf de verwarming een paar graden lager zet als je weg bent, bespaar je in energiekosten. Heb jij een hekel om na een lange dag werken thuis te komen in een koud huis? Dit slimme apparaat weet wanneer je thuiskomt en zet de verwarming alvast aan, heerlijk! Daarnaast is het enorm handig dat je al jouw energieverbruik in real time kan bijhouden.
Bespaar geld in de keuken!
Energie besparen in huis kan op zoveel verschillende manieren. Slimme apparaten zijn een ideaal hulpmiddel om stroom (en dus geld) te besparen, omdat ze jouw verbruik controleren en je kunnen waarschuwen op het moment dat je veel verbruikt. Zo helpen ze de elektriciteitsrekening te verlagen.
Zo zijn er bijvoorbeeld eindeloos veel slimme apparaten die helpen jouw keuken nog comfortabeler en gebruiksvriendelijker te maken. Denk hierbij aan een slimme koelkast, een slimme vaatwasser of een slimme oven. Al deze slimme keukenapparatuur geeft waardevolle informatie. Zo krijg je een melding als je de koelkastdeur open hebt laten staan of wanneer het tijd is om je eten uit de oven te halen. Omdat je meer informatie van je apparaten kan bijhouden via je smartphone, weet je het sneller als iets niet (goed) werkt of onnodig stroom verbruikt. De investering die je maakt heb je dan ook snel terugverdiend met de besparing die je maakt op energie.
Tips om thuis aan de slag te gaan met slimme apparaten
Wanneer je van plan bent om slimme apparaten thuis te installeren is het belangrijk dat je je goed beveiligd tegen eventuele hackers. Gelukkig kan je hier zelf al veel tegen doen! Daarom nog even de volgende tips:
Beveilig je apparaten
Zorg dat dat je een sterk wachtwoord kiest (minimaal 12 tekens met letters, cijfers en speciale tekens). Een wachtwoord met alleen je naam gevolgd door 123 is echt te makkelijk en eigenlijk een open deur voor hackers. Ook kun je beter niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken.
Voer regelmatig updates uit
Uit onderzoek blijkt dat maar de helft van de mensen op tijd een update uitvoert en dit is ontzettend zonde! Het is namelijk een erg makkelijke manier om de beveiliging te vergroten. Ga dus wijs om met je slimme apparaten in je woonkamer, slaapkamer of keuken en voer regelmatig updates uit!
Iets voor jou?
Smart home producten zijn gemakkelijk en handig om sfeer in huis te brengen. Een slimme thermostaat, slimme speakers, smart tv, slimme deurbel, slimme stekkers of slimme oven. Het zijn slechts enkele producten voor je huis waarmee je het leven gemakkelijker kunt maken en tegelijkertijd geld kunt besparen op de energierekening. Met een paar eenvoudige stappen, zoals het instellen van sterke wachtwoorden voor elk apparaat en het regelmatig updaten van je software, kun je ervoor zorgen dat al je slimme apparaten veilig zijn in jouw huis. Slimme apparaten bieden eindeloze mogelijkheden om onze huizen slimmer en efficiënter te maken – dus waarom zou je het niet eens proberen?
Geschreven door gastblogger Ramon Persons
Foto van Thomas Kolnowski op Unsplash
About Author
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij