Nu de laatste dagen van het jaar in zicht komen, zoeken veel consumenten naar aantrekkelijke eindejaarskoopjes. Veel winkels bieden hun meubels en kleding met een hoge korting aan. Voornaamste reden hiervoor is het creëren van ruimte voor de nieuwe collectie van 2022. Consumenten gebruiken hun spaargeld uit het afgelopen jaar om zichzelf nog eenmaal te verwennen. Populair zijn een nieuwe bank en een nieuw tv meubel, een nieuw bed en bijvoorbeeld een leuke outfit voor de feestdagen. Waar men voorheen traditioneel naar de meubelboulevard ging voor het scoren van koopjes, gebeurt dat dit jaar niet. Net als vorig jaar, moeten de meubelboulevards de deuren gesloten houden voor de koopjesjagers.
Online op zoek naar nieuwe meubels
Nu het niet mogelijk is om een fysieke meubelboulevard te bezoeken, gaat men online op zoek naar aantrekkelijk geprijsde meubels. Kies je hierbij voor een tv kast van een groot concern, of steun je de lokale meubelmaker? Dat laatste wordt sterk aangeprezen door politici, lokale media en influencers. De lokale ondernemer heeft het zwaar tijdens de pandemie. Hoewel de misgelopen omzet op dit moment nog gecompenseerd wordt, is het voor hen lastig het hoofd boven water te houden en voldoende reserves op te bouwen voor de periode waarin de steunmaatregelen worden afgebouwd. Men blijft bijvoorbeeld met grote voorraden zitten, welke niet gecompenseerd worden. Het verkopen ervan is niet altijd mogelijk na weken dicht te zijn geweest.
Omikron variant zorgt voor zorgen bij virologen
Het is niet voor niets, dat Nederland voor de tweede keer sinds het uitbreken van de pandemie in een harde lockdown terechtgekomen is. Ditmaal is voor een lockdown gekozen, vanwege de zorgen die virologen hebben over de omikron variant van het coronavirus. Van deze variant wordt gesteld, dat de besmettelijkheid veel hoger ligt dan bij de voorheen dominante delta variant. De kans lijkt groot te zijn, dat de omikron variant al aan het begin van het nieuwe jaar dominant is. Een klein lichtpuntje rond deze mutatie lijkt te zijn, dat de omikron variant een mild ziektebeeld toont dan de delta variant. Met een lockdown heeft men in Nederland meer tijd om de bevolking van een boosterprik te voorzien. De reeds toegediende prikken bieden onvoldoende bescherming tegen deze mutatie.
Maatregelen lopen in ieder geval tot half januari
Inmiddels is duidelijk dat de harde lockdown in ieder geval tot half januari loopt. Op dat moment wordt opnieuw beoordeeld of de maatregelen moeten worden aangehouden, of dat men deze los kan laten. De kans is groot dat dit stapsgewijs zal gaan. Het verleden heeft aangetoond dat het in een keer loslaten van de maatregelen grote consequenties heeft. Het aantal besmettingen liep als gevolg van die keuze meermaals snel op in de afgelopen anderhalf jaar. Iets wat voorkomen moet worden.