Klokken, de rode draad in onze dag. We vinden ze in alle soorten en maten en ze helpen ons om een beetje richting te geven aan onze dag. We leggen alles vast in tijd en op sommige plekken is tijd een dagelijkse race tegen de klok. Zo speelt tijd een grote rol binnen onze maatschappij, en is punctualiteit vaak een belangrijke eigenschap. Hoewel ons innerlijk klokje een beetje stuurt, zullen we toch altijd afhankelijk blijven van de ‘echte’ klok.
Een korte geschiedenis
Het oudste uurwerk, zoals wij deze kennen, zou uit 1386 stammen. Daarvoor waren het vooral zonnewijzers, zandlopers en waterklokken. Hoewel de mechanische klok al flink wat jaren meegaat, werd er in de jaren 70 het eerste kwartsuurwerk ontwikkeld, oftewel de quartz klok. Dit was het eerste uurwerk waar een batterij voor nodig was. De mechanische klok liep gemiddeld een minuut achter na een week, en was deze voor velen niet te betalen. Met de komst van het kwartsuurwerk kregen dan ook meer mensen de mogelijkheid om een klok aan te schaffen, waardoor tijd misschien ook steeds belangrijker voor ons werd.
Het kwartsuurwerk is door veel producenten overgenomen en heeft maar een afwijking van minder dan één seconde per week. Een latere aanvulling op onze uurwerken zijn de digitale klokken, hoewel deze veel worden gehanteerd is een digitale klok in bepaalde zin kwetsbaar doordat deze natuurlijk volledig afhankelijk is van elektriciteit. De mobiele telefoon is een voorbeeld van een digitale klok die iedereen tegenwoordig wel lijkt te hebben, en voor sommigen zelfs de klok, wekker of het horloge vervangt.
Schoonheid en esthetiek in tijd vormgegeven
De ene heeft zijn muren vol hangen met mechanische klokken die op hetzelfde moment afgaan. De dagtaak om alle klokken op te winden en weer gelijk te laten lopen is vaak een hoogtepunt voor een verzamelaar. De ander kiest juist weer voor één prominente quartz klok als eyecatcher in zijn of haar huis.
De klok heeft altijd, naast zijn daadwerkelijke functie van tijdsaanduiding, ook een elegante en esthetische functie gehad. En nog steeds. Binnen de meeste huishoudens krijgt de klok een centrale plek. Meest voorkomend is de quartz klok, deze is geluidloos en wordt verkocht in de meest moderne en elegante designs. Vaak is deze terug te vinden in een moderner interieur en variëren de designs van landelijk tot industrieel, tot strak en kunstzinnig.
De mechanische klok maakt een tikkend geluid en klinkt er een ‘gong’ of een ‘koekoek’ ieder half uur. Voor de liefhebber een warme aanvulling op z’n interieur, en juist een hele grote irritatie voor de quartz liefhebbers. Mechanische klokken komen tegenwoordig gelukkig weer vaker terug in een modern interieur, vooral bij interieurs waar een sterk contrast tussen modern en oud aanwezig is. Ze zijn er nog steeds in diverse vormen: koekoeksklokken, skeletklokken, pendules en tafelklokken.
Een mooie en betaalbare variant is de regulateur, een wandklok met een slinger, een subtiele gong en een houten bekisting. Vaak is deze afgezet met sierlijke graveringen en glaswerk. Ook in horloges zien we steeds vaker mooie designs met de meest uitgebreide functies, ook is telefoneren met je horloge een hele normale zaak tegenwoordig.
De klok is en blijft een stabiele en centrale functie in onze samenleving houden, en zullen we er altijd in enige mate afhankelijk van blijven. Ons leven en ouder worden is gebaseerd op tijd, en een klok helpt ons om te weten waar we staan. Laten we dit dan zoveel mogelijk in stijl doen met de klok die als beste bij jou past.