In Nederland is een inboedelverzekering niet verplicht, maar wel heel verstandig. Iedereen mag zelf bepalen of hij of zij een inboedelverzekering afsluit en bij wie. Ook de hoogte kun je vaak zelf bepalen. Maar als je geen inboedelverzekering afsluit ontvang je niets terug van een of andere verzekeringsmaatschappij wanneer er onverhoopt schade ontstaat aan je inboedel. Hierdoor kan grote financiële schade ontstaan. Denk maar eens aan een brand, zelfs als deze niet heel groot is, er ontstaat altijd meer schade dan je lief is. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade bij brand, storm en inbraak. Onder inboedel wordt verstaan:
- Losse spullen in een woning, die zo kunnen worden meeverhuisd zonder iets stuk te maken, zoals meubels, kleding, servies, laptop etc.
- Ook losse spullen uit een goed afgesloten schuur of garage vallen onder de inboedelverzekering, zoals fietsen.
Is het hebben van een opstalverzekering verplicht?
Wettelijk is het hebben van een opstalverzekering niet verplicht. Ben je eigenaar van een woning of ga je een woning kopen dan kan het zijn dat de hypotheekverstrekker een opstalverzekering wél verplicht stelt. Koop je een appartement dan is de opstalverzekering meestal geregeld door de VvE waardoor het hele appartementengebouw verzekerd wordt door één verzekeringsmaatschappij. Als je een woning huurt is de opstalverzekering geregeld door de woningstichting. Alleen wanneer je bepaalde verbouwingen zelf hebt gedaan zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe douche of aanrecht dan is het verstandig om zelf een aanvullende opstalverzekering af te sluiten. Onder opstal wordt verstaan:
- Je huis en alles wat vastzit aan je huis, zoals dak, regenpijp, douche en aanrecht. Ook de garage valt onder je opstalverzekering.
Een opstalverzekering vergoed schade die buiten jouw schuld aan je huis ontstaat door bijvoorbeeld brand, storm, wateroverlast, blikseminslag, inbraak en diefstal.
Wat is een woonverzekering?
Een woonverzekering op zich bestaat niet. Onderdelen zoals een inboedelverzekering, opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering vormen samen een woonverzekering. Je kunt elk onderdeel apart afsluiten. Je kunt deze verzekeringen ook bij verschillende verzekeraars afsluiten al is dat niet handig. In de meeste gevallen kun je voor een inboedelverzekering en een opstalverzekering kiezen uit twee type verzekeringen; de ‘normale’ en de All-Risk verzekering. Bij een All-Risk dekking vergoed de verzekeringsmaatschappij meer schades, maar ook bepaalde schades die door jezelf zijn veroorzaakt. Voor een uitgebreid overzicht van vergoedingen kun je het beste op de website kijken van de verzekeraar. Je kunt op de website ook gelijk je premie berekenen en je zult zien dat de kosten voor een inboedel of een opstalverzekering niet opwegen tegen de kosten van een schade!