Eindelijk, het is zover: je gaat samenwonen! Na een heerlijke periode vol verliefdheid en romantiek, zijn jullie toe aan de volgende stap in het leven. Voortaan kun je zo veel bij elkaar zijn als je zelf wilt en een extra romantische tijd tegemoet gaan. En hoewel samenwonen betekent dat er heel veel leuke en geweldige dingen op je af komen, moet je ook zeker tijd aan de belangrijke praktische zaken besteden. Hier hebben wij er alvast een paar voor je opgesomd.
1. Wel of geen samenlevingscontract?
Als je gaat samenwonen, is een samenlevingscontract niet verplicht. Maar er zijn genoeg redenen aan te geven waarom je het wel zou moeten doen. Ga je samen een huis kopen en wil je de hypotheek op jullie beider naam hebben? Dan is een samenlevingscontract van groot belang. Je regelt daarmee bijvoorbeeld dat de ander bij het overlijden van één van jullie toch in het huis kan blijven wonen. Door een samenlevingscontract word je ook elkaars fiscale partner, waardoor je de hypotheekrente zo gunstig mogelijk kan aftrekken. Je kunt ook regelen wat er gebeurt als één van de twee meer inbrengt dan de ander. Ook regel je met zo’n contract hoe je alle lasten maandelijks gaat verdelen.
2. Regel de onderlinge financiën
Ook zonder samenlevingscontract is het slim om vast te stellen hoe jullie onderling alle lasten gaan verdelen. Kijken jullie daarbij naar ieders inbreng qua inkomen of wordt het een fiftyfifty verhaal? En wie betaalt aan welke lasten mee? Ga jij ook voor zijn of haar sportabonnement betalen en hoe zit het als een van de twee veel geld uitgeeft aan kleding en accessoires? Het klinkt allemaal erg flauw en kinderachtig, maar het is echt slim om dit soort zaken in elk geval vooraf met elkaar te bespreken. En zet de uitkomsten het liefst ook op papier. Zo voorkom je vervelende situaties achteraf.
3. Vergeet de verzekeringen niet!
En als we het dan toch over de kosten hebben: heb je wel aan alles gedacht? Hoe zit het bijvoorbeeld met jullie verzekeringen? Als je gaat samenwonen in een nieuw huis, moet je uiteraard een woonverzekering afsluiten. En vaak is één verzekering daarbij niet genoeg. Denk niet alleen aan de welbekende inboedelverzekering en opstalverzekering, maar neem bijvoorbeeld ook de aansprakelijkheidsverzekering in je overweging mee.
4. Wie doet wat in huis?
En dan hebben we het nog niet eens over de huishoudelijke taken gehad. Die kunnen op het moment dat je samenwoont ook ineens voor ruzieachtige situaties gaan zorgen als je daar niet genoeg vooraf over hebt gesproken. Wie kookt er? Wie doet de boodschappen? Gaan jullie samen het huis poetsen of verdelen jullie de taken evenredig? Hebben jullie groene vingers of juist niet? En wie mag er wekelijks de wc schoonmaken?
Samenwonen: het wordt vast en zeker een prachtige tijd. Maar het kan zeker geen kwaad om vooraf over alle oninteressante (maar toch ook belangrijke) randzaken te hebben nagedacht.
Foto door cottonbro via Pexels