Elektriciteit is het toverwoord van de afgelopen tijd. Auto’s rijden er op, we koken er mee en we kunnen er ruimtes mee verwarmen. Maar al die stroom moet ergens worden opgewekt. Dat gebeurt dan ook op grote schaal, maar: je kan het ook zelf. Met zonnepanelen vanaf je eigen dak!
Nederland verbruikt, volgens het CBS, op jaarbasis ongeveer 120 miljard kWh aan stroom. Van dat verbruik is 9,2 miljard kWh opgewekt uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, water en biomassa). Grote cijfers, maar misschien nog steeds zonder impact. Die impact komt misschien als je weet dat kWh een afkorting is voor Kilowattuur en één kilowattuur 1.000 Watt is, een uur lang.
Nog één laatste cijfer, een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Dat is dus het hele jaar door, 24 uur per dag, 400 Watt per uur.
Elektriciteit neemt de overhand
Al die stroom hebben we in huis natuurlijk gewoon hard nodig. Zo’n beetje alles werkt op elektriciteit en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Auto’s worden elektrisch, om het verbruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Daarnaast wordt het verbruik van aardgas steeds duurder, waardoor het aantrekkelijker wordt om te koken op elektriciteit, of een warmtepomp aan te schaffen om de CV ketel te vervangen of ondersteunen.
Nu er steeds meer vraag is naar elektriciteit, moet dat op nog grotere schaal worden opgewekt. En natuurlijk worden daar ook nog steeds heel veel fossiele brandstoffen voor gebruikt, naast hernieuwbare energie. Maar je kan ook jouw eigen huis gebruiken als energiebron!
Zelf stroom opwekken met zonnepanelen
Zelf stroom opwekken met zonnepanelen wordt steeds populairder en de zonnepanelen steeds beter. Met de installatie van zonnepanelen help je jezelf en het milieu een handje, door minder afhankelijk te zijn van stroom van je energieleverancier.
Alle stroom die je zelf opwekt, hoef je namelijk niet van je leverancier af te nemen. Hierdoor valt je energierekening een stuk lager uit. Wil je bijvoorbeeld bij Greenchoice zonnepanelen kopen, dan kom je met ongeveer 10 tot 12 zonnepanelen over een heel jaar uit op een gemiddelde stroomopbrengst van 3400 kWh. Daarmee zit je eigenlijk al bijna aan het landelijk gemiddelde stroomverbruik.
Nou is het natuurlijk niet zo dat je met zonnepanelen nooit meer hoeft te betalen voor je stroom. In de berekening moet je ook de aanschaf en installatie van zonnepanelen meenemen en het feit dat je met zonnepanelen natuurlijk afhankelijk bent van het aantal zonuren en de plaatsing van de panelen ten opzichte van de zon.
Voor de installatie een aanschaf van zonnepanelen zijn inmiddels een aantal financiële regelingen van kracht die het de moeite waard maken om toch aan zonnepanelen te beginnen, zoals BTW teruggave, duurzaamheidsleningen en de mogelijkheid om panelen te huren in plaats van te kopen.
Investeer in je woning
Mocht je het dakoppervlakte hebben om zonnepanelen te installeren, laat je dan vooral eens informeren door een installateur van zonnepanelen en bekijk de opties. Zonnepanelen staan naast isolatie van dak en spouwmuur, in de top drie manieren voor het verduurzamen van je woning. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan het milieu én aan de waarde van je eigen woning. En een investering in je eigen woning voelt nog altijd beter aan dan elke maand geld overmaken aan je energieleverancier.