Hoeveel aandacht hebben we eigenlijk voor het verduurzamen van ons huis? Zo heeft 45% van de huiseigenaren geen idee wel energielabel z’n woning heeft. En dat terwijl we in een maatschappij leven waar duurzaamheid steeds meer centraal komt te staan. Als we van plan zijn om op korte termijn energiebesparende maatregelen te nemen, dan heeft dat overwegend een financieel motief, namelijk het verlagen van de energierekening. Veel mensen willen daarom hun woning verduurzamen, maar waar begin je? In dit artikel leggen we het uit.
Vloerisolatie
Een warmtepomp, isoleren, dubbel glas. Er is van alles wat we als huiseigenaren kunnen doen om onze woning te verduurzamen. Bijvoorbeeld de vloer, is die geïsoleerd aan de onderkant? Is daar nooit wat aan gedaan, dan is het aan te raden om dat toch te doen. Je verduurzaamt niet alleen je woning, maar het biedt ook comfort. De vloer wordt namelijk vier graden warmer. Daarnaast scheelt het ook vier kuub gas per vierkante meter. Voor het isoleren van vloeren wordt aangeraden om gebruik te maken van PIR-platen die voorzien zijn van een underlayment toplaag. De terugverdientijd van vloerisolatie is pakweg 12 jaar.
Muurisolatie
Je huis verduurzamen betekent energieverlies beperken. Of anders gezegd: isolatie houdt de warmte in huis! Het isoleren van de muren is een goede manier om de woning te verduurzamen. Een van de meest energiebesparende soorten isolatie is spouwmuurisolatie. Het is budgetvriendelijk en vaak al in één dag klaar. Voor spouwmuurisolatie heb je geen bouwvergunning nodig, maar het is jammer genoeg niet altijd mogelijk. Oude woningen (gebouwd voor 1930) hebben vaak geen spouw. Een alternatief is binnenmuurisolatie of gevelisolatie. Om te zorgen voor het optimale rendement van de isolatie, kun je het beste advies inwinnen bij een isolatieadviseur.
Je eigen energiebron
Zelf stroom produceren met gratis zonlicht? Stap dan over op echte groene energie en kies voor zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer maakt hier wisselstroom van die direct in huis te gebruiken is. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. De energie die je niet meteen gebruikt, gaat terug naar het elektriciteitsnet. Een keer per jaar berekent jouw energieleverancier hoeveel stroom je hebt gebruikt, en hoeveel elektriciteit jouw zonnepanelen hebben opgewekt. Dit wordt tegen elkaar weggestreept. De salderingsregeling is van kracht tot 2023. Na 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en vervangen door een nieuwe regeling in de vorm van een terugleversubsidie. Het uitgangspunt is dat de gemiddelde terugverdientijd zeven jaar blijft.
Zonnepanelen plaats je voor zeker 20 jaar. Deskundige installatie is daarom heel erg belangrijk. Zoek een erkende installateur die ruime ervaring heeft met zonnepanelen. Verder herken je een goede installateur onder andere aan dat hij zijn personeel niet zonder valbeveiliging op het dak laat werken.
Foto door Adrien Olichon via Pexels