Als het gaat om dakbedekking, verliest een traditioneel materiaal als bitumen steeds meer terrein aan de nieuwkomer EPDM. Dit synthetische rubber krijgt steeds vaker de voorkeur, terwijl het in aanschaf toch een beetje duurder is. Wat zijn de voordelen die deze nieuwe dakbedekking heeft boven de traditionele variant?
Er is geen verhitting nodig
Een heel belangrijk verschil is dat je met een EPDM pakket alles in huis haalt om een dak te bedekken. Alles. Waar je bij een traditionele dakbedekking daarnaast altijd nog een brander nodig hebt, omdat het materiaal moet worden verhit bij het aanbrengen, is dat nu niet het geval.
Dat maakt het een stuk veiliger, we kennen allemaal de verhalen van branden die zijn ontstaan bij dakbedekkingswerkzaamheden, en ook een stuk gemakkelijker. Alhoewel het aanbrengen nog steeds een specialistisch klusje is, valt het gemakkelijker en veiliger te leren dan wanneer er een brander bij nodig is. Hoe je dan zorgt dat de dakbedekking op het dak blijft ‘plakken’? Op de meest logische manier die je je kan bedenken: met lijm. Een klusje dat je even onder de knie moet hebben, om te voorkomen dat je jezelf aan het dak vastplakt, maar wat in ieder geval geen kans op brand meer geeft. Om die reden wordt deze nieuwe dakbedekking voor een groot deel steeds populairder: het is simpelweg een stuk veiliger aan te brengen.
Het gaat vele malen langer mee
Een dak waarvoor bitumen is gebruikt, gaat ongeveer twintig jaar mee. Of het in die twintig jaar nooit reparatie nodig gaat hebben, dat valt echter nog te bezien. Alhoewel bitumen een goed en stevig materiaal is, reageert het wel met bijvoorbeeld water en Uv-straling. Niet zo sterk als veel andere materialen, daarom gebruiken we het ook al zo lang op ons dak, maar langzaam maar zeker zal er wel schade ontstaan. Barstjes, scheurtjes of zelfs stukjes dakbedekking die afbrokkelen: het is een herkenbaar beeld.
EPDM is een synthetisch rubber, dat als grote voordeel heeft dat het totaal niet reageert met elementen van buitenaf. Heel koud of heel warm, Uv-straling of vocht: het geeft geen krimp. Hierdoor kan de levensduur met gemak oplopen tot ongeveer vijftig jaar, waardoor de wat hogere prijs opeens geen enkel probleem meer is: dat verdien je gemakkelijk terug.
Het is volledig te recyclen
Een ander voordeel aan dit synthetische rubber is, dat het volledig valt te recyclen als het na een jaartje of vijftig dan toch aan vervanging toe is. Dat is prettig en duurzaam: het materiaal hoeft niet weg te worden gegooid en is dus niet enkel en alleen geproduceerd om jouw dak te bedekken. Het begint daarna gewoon aan een tweede leven, en misschien nog wel een derde, vierde of vijfde. Een bijzonder prettig idee, zeker als duurzaamheid belangrijk voor je is.