Zonnepanelen: zij zorgen voor de stroom terwijl jij van het zonnetje geniet. Dan lig je toch net iets lekkerder in de zon! Als je voor zonnepanelen kiest, brengen ze geld op. Maar het kost wel even wat om ze te kopen. Of valt dat wel mee? Want hoe zit het met de subsidie voor zonnepanelen? En zijn ze eigenlijk ook verzekerd met de woonhuisverzekering? We leggen je uit welke compensatiemogelijkheden er zijn.
De subsidies voor zonnepanelen in 2020
Er is geen landelijke subsidie op zonnepanelen meer beschikbaar sinds 2013. Maar geen zorgen! Er zijn nog steeds mogelijkheden om de aankoop van zonnepanelen toegankelijk te maken. Zo zijn er nog gemeentes die subsidies aanbieden voor zonnepanelen. Ook zijn er nog andere regelingen.
Verkoop je stroom met de salderingsregeling
Een van de regelingen van de overheid is de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen. Dat betekent dat je de stroom die je te veel opwekt met je panelen, kunt opslaan voor een ander moment. Zo schijnt er in de zomer veel zon, maar vaak gebruik je dan weinig stroom. In de winter is dit juist andersom. Met deze regeling wordt de stroom die je opwekt in de zomer, weggestreept met de stroom die je in de winter extra gebruikt. Je kunt nu nog gebruik maken van deze regeling: het geldt namelijk tot 2023. Daarna wordt dit langzaam afgebouwd tot 2031.
Je BTW terug
Er is dus geen landelijke subsidie meer. Maar de overheid geeft nu wel de BTW terug die je betaalt over zonnepanelen. Je betaalt 21% BTW, dus dat scheelt nogal! Wil je dit ook? Dan word je ondernemer voor de Belastingdienst. Het werkt namelijk zo:
- Bij de Belastingdienst vul je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders in. Je wordt dan ingeschreven als ondernemer. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel hoeft niet.
- Doe vervolgens BTW-aangifte. Dit moet binnen 6 maanden na het einde van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen gekocht hebt. Kocht je in maart 2019 zonnepanelen? Dan moet je vóór 1 juli 2020 de BTW-aangifte doen.
- Belangrijk: zowel je energie-abonnement als je zonnepanelen moeten op dezelfde naam staan. Staat de factuur van de zonnepanelen op jouw naam, maar gaat de energierekening naar je partner? Dan krijg je de BTW niet terug.
Hogere hypotheek voor je zonnepanelen
Goed nieuws! Als je een huis koopt en je plaatst er meteen zonnepanelen op, dan mag je bij de bank meer lenen. Hoewel normaalgesproken de hypotheek maximaal 100% de waarde van je huis is, mag je tot wel 106% lenen als je energiebesparende maatregelen doet. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Goed om te checken dus bij je hypotheekadviseur.
Zo verzeker je de zonnepanelen met een woonhuisverzekering
Zonnepanelen: check. Subsidies: check. Genieten maar van de zon en de zonnepanelen! Hoewel, zijn de zonnepanelen wel verzekerd? Het is slim om dat even te controleren. Ze kunnen vallen onder de opstalverzekering. Heb je een huurwoning? Soms zijn zonnepanelen ook verzekerd met een inboedelverzekering.