In je slaapkamer breng je pakweg een derde van je dag door, en dan ook nog eens in één keer achter elkaar. Een goede ventilatie is dan van groot belang. Hoe goed is het met de ventilatie in jouw slaapkamer gesteld?
We hebben zuurstof nodig
Dat alle mensen, en eigenlijk alles dat leeft, zuurstof nodig heeft, dat kun je je vast nog wel herinneren uit de biologielessen. Als je heel goed hebt opgelet, weet je vast ook nog wel dat we als mens zuurstof inademen, en vooral CO2 uitademen. Bij planten is dat grotendeels andersom: zij nemen CO2 op uit de lucht, en ‘ademen’ juist weer zuurstof uit.
Dit is de reden dat het hebben van een lekkere grote plant in je huis zeer wordt aangeraden. De plant kan de CO2 die jij uitademt tenslotte weer omzetten in zuurstof! Ook op je slaapkamer is zo’n grote plant een goed idee, al kan dat niet voorkomen dat je meer zal moeren doen om de lucht hier in goede conditie te houden. We liggen tenslotte ongeveer acht uur achter elkaar in bed, vaak met twee personen per slaapkamer; daar kan geen plant tegenop. Om goed te kunnen slapen en gezondheidsproblemen te voorkomen is de toevoer van frisse lucht dus noodzakelijk.
Een kiertje is niet genoeg
Om de boel goed te ventileren, is een klein kiertje niet voldoende. Dat betekent echter ook weer niet dat je direct met je raam wagenwijd open hoeft te slapen. Een goed ventilatierooster doet al wonderen, zeker als je vervolgens ook je kamerdeur op een kiertje laat staan. In nieuwbouwhuizen zijn ventilatieroosters vaak al aanwezig, gebruik deze. Heb je een ouder huis, dan kun je je raam op een kier laten staan. Oude huizen hebben van nature al een wat minder goede isolatie, er zitten vaak wat kieren zo hier en daar, maar dat is over het algemeen niet genoeg om de luchtkwaliteit goed te houden. Een raam een beetje openlaten valt dus echt aan te raden.
Ventileer ook je bed
Naast het ventileren van je kamer, is ook het luchten van je bed heel belangrijk. De meeste mensen verliezen heel wat zweet als zij slapen. Door te kiezen voor een dons dekbed, zorg je ervoor dat dit zweet weg kan worden gevoerd, zodat je niet ligt te plakken. Een hoofdkussen is meestal vrij massief en ventileert minder, zorg er dus voor dat je deze regelmatig goed lucht. Zet na het slapen je raam open, en leg je hoofdkussen ervoor. Dan lucht je je kussen, maar geef je je slaapkamer ook even een zuurstofboost zodat je ’s avonds onder optimale omstandigheden je bed weer in kunt stappen.