Ben je net als ik ook zo fan van Ik Vertrek. Heerlijk genieten hoe mensen in het buitenland elke keer tot de conclusie komen dat het toch ingewikkelder is om te emigreren dan dat het hier vanuit Nederland lijkt. Het heikele punt zit hem vaak in de taal en/of cultuur, maar het meest zit het heikele punt zich in de staat van de woning. Bijna 90% van de emigranten uit de serie Ik Vertrek komt er toch achter dat er meer verbouwd moet worden dan men in eerste instantie dacht. Vaak blijkt de bouwkundige keuring niet te kloppen of men heeft deze helemaal niet uit laten voeren. Helaas is dit niet alleen in het buitenland zo, ook hier in Nederland ontdekken toch nog veel nieuwe huisbezitters dat er nog flink verbouwd moet worden.
Bouwtechnische keuring
Naast het aanvragen van je hypotheek is het regelen van een bouwtechnische keuring een groot onderdeel van de aankoop van je nieuwe woning. Helaas wordt dit door veel mensen vergeten. Men is vaak druk bezig met het regelen van een goedkope hypotheek en het inrichten van de woning, waarbij men het technische aspect vergeet. Daarbij is het voor velen een manier van geld besparen. Men vindt het overbodig om geld uit te geven aan een keuring. Men verwacht dat de makelaar hen een goed huis verkoopt. Dat sommige “gebreken” niet door de makelaar of verkoper vermeldt hoeven te worden vergeet men vaak. Deze besparing kan dus uiteindelijk duur uitpakken. Want niet alleen in het buitenland worden woningen met een slecht dak, rottende vloer of beschimmelde wanden verkocht. Ook in Nederland zijn er experts in het verstoppen van gebreken.
Als je googled zijn er heel veel uitspraken te vinden over woningen die met waterschades, asbest of zelfs met in elkaar stortende delen zijn verkocht. Daarom is het dus van belang om een bouwtechnische keuring te doen. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak gekocht hebt.
Overige keuringen
Niet alleen bij een bestaande woning maar ook bij een nieuwbouwwoning is het belangrijk om een opleveringskeuring te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat alles conform het verstek is gemaakt. Bij de meeste opleveringskeuringen komen er gemiddeld nog wel 20 punten uit die nog niet conform het verstek zijn.
Zelfs voor een VvE zijn er keuringen verkrijgbaar. Voor de leden van de VvE is het wel fijn om te weten wat het onderhoud voor de komende jaren is. Men kan hier dan rekening mee houden bij de servicekosten.
Wat voor woning je ook koopt het is altijd belangrijk om te kijken naar de staat van de woning. Hoeveel onderhoud kan je verwachten? Wat wordt niet conform de afspraken opgeleverd maar vooral, koop ik wel een woning waarin ik kan gaan genieten. Koop ik niet een woning waar veel kosten aan zitten? We willen toch allemaal een goed gevoel hebben over onze woning.