Ecosystemen zijn de laatste tijd niet meer uit het interieur weg te denken. Workshops om je eigen ecosysteem te maken vallen uit de lucht en je kunt geen interieurwinkel of tuincentra inlopen zonder een kant en klaar ecosyteem tegen te komen. Het leukste? Je maakt een ecosyteem binnen 6 eenvoudige stappen al zelf.
Wat heb je nodig?
- Een glazen pot of fles die je kunt afsluiten met een kurk of dop
- Hydrokorrels
- Actieve houtskool
- Potgrond
- Plantjes voor in een terrarium
- Een bakje water met een scheut groene zeep
- Plantenspuit met (regen)water
Schoonmaakspullen in de aanslag
Om te beginnen pak je allereerst de glazen pot erbij. Deze maak je grondig schoon met een sopje van groene zeep en water. Dit gaat bacteriën tegen die al in de glazen pot ronddwalen, en ook vingerafdrukken zullen minder opvallen.
Zodra je de glazen pot hebt schoongemaakt kun je een goede laag met hydrokorrels aanleggen op de bodem. Al het overtollige water zal worden opgenomen door deze korrels klei, waardoor de luchtvochtigheid in het ecosysteem altijd op peil blijft. Ook voorkom je hiermee wortelrot!
Een schimmelvrij ecosysteem
Na de laag met hydrokorrels strooi je een handvol actieve houtskool uit in de pot. Houtskool gaat schimmels tegen. Iets wat waarschijnlijk wel gaat voorkomen in je ecosysteem, maar wat de actieve houtskool zo veel mogelijk probeert tegen te gaan.
Laag nummer drie
Je hebt nu een schone glazen pot met hydrokorrels en actieve houtstkool. Tijd voor een goede laag potgrond! Vergeet alleen niet dat je ook nog kleine kamerplanten kwijt moet in de glazen pot. Ondanks dat ze klein van stuk zijn, gaan ze natuurlijk nog groeien. Planten die de hoogte in gaan kun je het beste onder de hals van pot plaatsen, en lage plantjes of mos kun je aan de zijkanten van je ecosysteem kwijt.
Kleine kamerplanten toevoegen
Tijd om de glazen pot te vullen met plantjes! Maak een kleine kuil en graaf de wortels van de kleine kamerplant in. Door de hals van de glazen pot kan het plaatsen van plantjes nog best lastig zijn. Goed om te weten: niet alle kamerplanten zijn geschikt in een ecosysteem. Je kunt hiervoor het beste kiezen voor tropische plantjes zoals de Fittonia of een Varen. Deze plantjes zijn gewend aan tropische omstandigheden waarbij de lucht erg vochtig en warm is.
Om je ecosysteem op te leuken kun je kleine steentjes en mos toevoegen. Het beste kun je dit tegelijkertijd doen met het plaatsen van de plantjes. Ga je mos toevoegen? Vergeet dan niet om het mos goed nat te spuiten met een plantenspuit. Zodra het stukje mos goed vochtig is zal deze beter wortelen in de potgrond. De steentjes kun je rondom en tussen de plantjes neerleggen. Dit geeft het ecosysteem net dat beetje extra.
Luchtvochtigheid van het ecosysteem op peil houden
Tevreden met het resultaat? Dan mag je met de plantenspuit aan de gang. Spray drie of vier keer met de plantenspuit. Je kunt hiervoor het beste regenwater gebruiken, maar kraanwater is ook een goed alternatief.
Sluit hierna de glazen pot af met een kurk of deksel. Na drie dagen open je het ecosysteem weer en laat je het 24 uur luchten. Dit proces van openen en sluiten herhaal je voor één maand. Na die maand laat je het ecosysteem voor wat het is en laat je het lekker dicht.
Alleen kijken en niet aanraken
Naast dat je een ecosysteem vrij eenvoudig in elkaar zet, wordt het na de eerste maand alleen nog maar eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je ecosysteem niet in direct zonlicht staat. De mini kamerplanten verzorgen zichzelf namelijk wel. Net zoals ze dat doen in de natuur. Extra leuk om dit proces eens van dichtbij te kunnen bekijken!
Over Studioplant
Studioplant is dé online plantencoach voor al je benodigde tips, informatie en inspiratie op het gebied van kamerplanten. Wij creëren en produceren supersnelle content zodat ook jouw planten overleven. Of het nou gaat om wortelrot, schimmel in een ecosysteem of het stekken van planten. Bij Studioplant.nl ben je aan het juiste adres!