Je staat op het punt te verhuizen, je gaat je huis renoveren of je bent gewoon toe aan een nieuwe vloer. Je weet wel zo ongeveer wat je mooi vindt – hout bijvoorbeeld, of het nu echt is of nep – maar er zijn zoveel mogelijkheden dat het moeilijk kan zijn een keuze te maken. Laten we daarom de verschillende vloeren met hun voor- en nadelen eens voor je op een rijtje zetten.
Voordelen: Authentieke uitstraling, elk vloerdeel is uniek, is op verschillende manieren af te werken, geschikt voor vloerverwarming, het opwarmen duurt even, maar de vloer blijft lang warmte afgeven, harder dan grenen, duurzaam.
Nadelen: Niet geschikt voor vochtige ruimtes, vraagt periodiek onderhoud, is duurder dan grenen.
Voordelen: Gemoedelijke uitstraling, unieke vloerdelen, is op verschillende manieren af te werken, duurzaam, relatief goedkoop.
Nadelen: Is iets zachter dan eiken en beschadigt daardoor sneller. Dit kan echter ook als voordeel gezien worden met zijn eigen charme, het is een vloer waarop geleefd mag worden. Niet geschikt voor vochtige ruimtes. Minder geschikt voor vloerverwarming, vraagt periodiek onderhoud.
Multiplank vloer of lamelparket vloer
Voordelen: Samengestelde vloer werkt nauwelijks, zelfde uitstraling als massief hout, op veel manieren af te werken, geschikt voor vloerverwarming, opwarmen duurt even, maar blijft lang warmte afgeven.
Nadelen: Vraagt periodiek onderhoud, niet geschikt voor vochtige ruimtes
Voordelen: Werkt nauwelijks, luxueuze en unieke uitstraling, net als lamelparket geschikt voor vloerverwarming.
Nadelen: Niet gemakkelijk zelf te leggen, niet geschikt voor vochtige ruimtes, vraagt periodiek onderhoud.
Voordelen: Werkt vrijwel niet, slijtvast, vraagt geen periodiek onderhoud, geluiddempend, geschikt voor vloerverwarming, warmt sneller op dan hout. Eenvoudig zelf te leggen, vraagt geen periodiek onderhoud.
Nadelen: Niet geschikt voor vochtige ruimtes, harde toplaag klinkt wat hol, iets minder natuurlijke uitstraling dan echt hout.
Voordelen: Geschikt voor vloerverwarming, vloer warmt snel op, geschikt voor vochtige ruimtes, vraagt geen periodiek onderhoud, geluiddempend, klik-pvc is eenvoudig zelf te leggen.
Nadelen: Iets minder natuurlijke uitstraling dan echt hout. Dry-back pvc is moeilijk zelf te leggen.
De prijzen
In je overwegingen welke vloer het nou moet worden, zul je ook vast naar de prijzen kijken. Die worden door drie dingen bepaald:
- De kwaliteit en duurzaamheid;
- De afwerking (in het geval van echt hout);
- De breedte van de planken of stroken.
Laminaat is het goedkoopst, je vindt bij Floorsite al laminaat vanaf 9 euro per vierkante meter. Onbewerkt, massief grenen is ook goedkoop. Daar komen dan natuurlijk wel de kosten voor de afwerking bij. Daarna volgt het Dryback-PVC. Dit heeft een goed geëgaliseerde ondervloer nodig, wellicht komen er daarom extra kosten bij. Click PVC komt ongeveer in dezelfde prijsklasse uit als Dry-back PVC en heeft als voordeel dat het eenvoudig zelf te leggen is. De samengestelde vloeren – multiplank, lamelparket en visgraat – vallen in het duurdere segment, net als massief eiken. Maar omdat deze vloeren tot wel drie keer opnieuw geschuurd en afgewerkt kunnen worden, gaan deze vloeren echt lang mee. Daardoor zijn deze echte houten vloeren relatief toch goedkoop.
Conclusie
Wil je een vloer met een unieke, natuurlijke en authentieke uitstraling, dan kom je op echt hout uit. Dat kan zowel grenen zijn als eiken en zowel massief hout als samengestelde planken.
Kies je voor een gemakkelijke en praktische vloer en wil je niet te veel geld kwijt zijn, dan is laminaat een goede keuze.
Wil je een vloer die praktisch is en bovendien geluiddempend, dan kom je al snel uit op een pvc vloer. Ook als je een vloer zoekt voor een vochtige ruimte, is pvc de juiste keuze.