De tips en tricks…
Een energiezuinig en duurzaam huis is een mooie uitdaging als je van klussen houdt. Er zijn veel mogelijkheden om je huis comfortabeler te maken en je energierekening lager. Voor de echt ingewikkelde klussen haal je natuurlijk een vakman in huis. Maar welke maatregelen zijn nu voor jouw woning van toepassing en makkelijk mee te nemen tijdens het klussen? We geven je enkele tips mee wat je kunt doen als je binnenkort aan de slag wilt gaan.
Tip 1: Start met isoleren
Is je huis nog niet goed geïsoleerd? Begin dan met isoleren. Door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen voorkom je onnodig energieverbruik. Het is meestal in één dag klaar, zonder veel rommel en gedoe. En woon je in een appartement? Voor verenigingen van appartementseigenaren (VvE’s) is er ook subsidie voor isolatie.
De eerste stap is uitzoeken wat je nog aan je huis kunt isoleren. Is de isolatie van het dak voldoende dik? En heb je nog gewoon dubbel glas in de kozijnen of is het al HR++- of triple glas? Kies in ieder geval altijd isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Als je een handige klusser bent, zijn sommige isolatieklussen goed zelf te doen. Ben je van plan je huis energiezuiniger maken, maar weet je niet goed hoe? Vraag een energieadviseur om bij je langs te komen voor een persoonlijk advies. Of neem contact op met het Energieloket in jouw gemeente.
Tip 2: Ga je verbouwen? Neem dan meteen een energiebesparende maatregel
Stel, je wilt de zolderkamer gaan verbouwen. Op het moment dat de aftimmering open ligt, is het relatief makkelijk om meteen een goede isolatielaag aan te brengen. De kosten van het isolatiemateriaal vallen reuze mee, zeker in verhouding tot de gehele verbouwing. Het resultaat is een veel comfortabelere zolder: koel in de zomer, warm in de winter en minder geluid van buiten. Daardoor kan van de zolderkamer uitstekend een extra slaapkamer of hobbykamer gemaakt worden.
Voor een inspirerend verhaal over dakisolatie, kijk hier.
Tip 3: CV-ketel vervangen? Kies een duurzaam alternatief
Nederland gaat van het gas af. Ook voor het verwarmen van huizen en warm water. Duurzame technieken voor verwarming en warm water komen ervoor in de plaats. Is je CV-ketel aan vervanging toe of ben je aan verbouwen en wil je je huis klaarmaken voor de toekomst? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om aardgas te vervangen in je huis:
1. Zonneboiler voor warm water, werkt op de kracht van de zon. In combinatie met cv-ketel, warmtepomp of stoken op pellets.
2. Warmtepomp als volledige vervanging van je cv-ketel. Werkt op elektriciteit en maakt daarbij slim gebruik van de warmte uit de buitenlucht of bodem. Ook verkrijgbaar als hybride systeem, dan gebruik je deels elektriciteit en deels gas.
3. Biomassaketel voor een warm huis en warm water.
4. Pelletkachel verwarmt je woonkamer of je hele huis.
Schakel een vakman in voor het vervangen van je CV-ketel en het installeren van een duurzaam warmtesysteem. Dit is een voorwaarde voor het verkrijgen van een aantrekkelijke subsidie. Kijk op www.energiebesparendoejenu.nl voor alle informatie, subsidies en laat je inspireren door de ervaringen van andere woningbezitters.
Tip 4: kies voor installateurs met voldoende ervaring Besteed je het isoleren en verduurzamen toch liever uit? Vakkundige isolatiebedrijven vind je via de website www.energiebesparendoejenu.nl. Per type isolatie vind je een overzicht van gespecialiseerde isolatiebedrijven. Vervang je de CV-ketel door een duurzaam alternatief? Vraag de leverancier van het apparaat of hij je kan doorverwijzen naar een goede installateur met voldoende ervaring. De leverancier zelf kan je adviseren welke type apparaat het best bij jouw huis en huishouden past.
En een laatste tip? Is je keuken of gasfornuis aan vervanging toe? Stap dan over op koken zonder gas, bijvoorbeeld inductie of keramisch.
___
Over deze campagne
‘Energie besparen doe je nu’ is een campagne van de Rijksoverheid om meer woningen en appartementen energiezuinig en duurzaam te maken. Dit kan door betere isolatie van dak, gevel, vloer en ramen. En door het nemen van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel, biomassaketel of zonnepanelen.
De campagne laat zien hoe jij je huis kunt isoleren en op een duurzame manier verwarmen. Op www.energiebesparendoejenu.nl vind je inspirerende verhalen en zie je hoe andere woningeigenaren genieten van een goed geïsoleerd en duurzaam verwarmd huis. Ook vind je hier alle informatie over kosten en eventuele subsidies, hoe het in zijn werk gaat en waar je vakkundige bedrijven kunt vinden.
Meer weten? Kijk op www.energiebesparendoejenu.nl Wil je ook regelmatig tips krijgen over duurzaam wonen? Like dan www.facebook.com/energiebesparendoejenu