Dornbracht heeft zo’n 20 jaar geleden dé innovatie in de badkamerwereld doorgevoerd: het nabootsen van een regenbui. Een regendouche ziet er prachtig uit en het voelt heerlijk zo’n ‘regenbui’ vanuit het plafond. Het warme water dat als een regenbui over je heen valt. Maar er zijn ook nadelen te bedenken waar je vooraf óók echt rekening mee moet houden.
Ik zet e.e.a. hieronder op een rijtje.
- HOGER WATERVERBRUIK
Het gevoel is uiteraard heerlijk, alsof er bakken water of je heen vallen, maar realiseer je je ook dat je hier ook ;echt meer water door verbruikt?
Een reguliere douche zal gemiddeld zo’n 11 liter water verbruiken per minuut, een regendouche circa 2,5 keer zo veel. Je komt op zo’n 25 liter per minuut.
Dus als je überhaupt begaan bent met milieu, eco etc, dan zou je dit vanuit je overtuiging niet moeten doen. Er zijn ook eco-varianten op de markt, maar dan nog verbruiken die minstens 17 liter per minuut. Toch altijd nog 6 liter per minuut meer.
- KAN JE KETEL HET WEL AAN?
Je verbruikt dus per minuut sowieso meer water; dan zul je je capaciteit moeten verhogen, bijv. door een combi-ketel aan te schaffen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, daarvoor zul je je goed moeten laten voorlichten, alsook de kosten die hiermee gepaard gaan. Gewoon een regendouche monteren is dus niet het geval.
- KIES JE VOOR INBOUW OF OPBOUW?
Je hebt besloten om toch voor de regendouche te gaan. Het ziet er natuurlijk prachtig uit als alleen maar de douchekop uit het plafond of achterwand komt. Maar… als er over een aantal jaar gebreken komen in het deel dat ingebouwd zit, dan kan dit inhouden dat er flink gebroken moet worden. Kwaliteit is dus zeker een issue in dit geval. Een alternatief is uiteraard de opbouw-regendouche; die met een stang in het zicht aan de wand bevestigt wordt. Deze is eenvoudig te vervangen als er gebreken zijn. Maar je hebt uiteraard wel meer om schoon te maken.
- EN VERGEET JE AFVOER NIET!
Realiseer je ook dat een regendouche meer water verbruikt, en dus meer water in één keer laat vallen: je afvoer moet hier ook geschikt voor zijn want anders loopt je badkamer onder water. Vraag de professionals naar goed advies.
Het zijn in een notendop even de belangrijkste items om over na te denken. Het zijn er maar 4, maar wel van essentieel belang.
Tot in februari!
MARIE-JOSE SCHREIBERS
06 41 78 93 52 info@puurbinnen.nl
Bezoekadres: Sonseweg 39 5681 BH Best
Postadres: Hortsedijk 65 5708 HB Helmond