Gezond wonen met hortensia

Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan:

Gezond wonen met hortensia

Een kamerhortensia is meer dan een mooie plant vol bloemen. Onderzoekers van Fytagoras Plant Science uit Leiden tonen aan dat de plant een gezond binnenklimaat bevordert. Door de sterk vochtregulerende werking draagt de hortensia bij aan een goede luchtvochtigheid in huis. Klachten als droge huid, hoofdpijn en droge ogen nemen af en je voelt je prettiger met deze kamerplant in het interieur. Kamerhortensia’s zijn vanaf januari verkrijgbaar.

Zo werkt het

Het onderzoek van Fytagoras toont de positieve invloed van kamerhortensia op het binnenklimaat aan. Professor dr. Bert van Duijn: “De hortensia zuigt via de wortels water op en transporteert het naar de bloemen en het groene blad. Daar vindt vervolgens verdamping plaats: via huidmondjes in het blad wordt het vocht weer afgestaan aan de lucht.” Uit de testen blijkt dat er geen andere kamerplant is die zo goed verdampt en daarmee zo’n positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis. Berekend is dat 9 kamerhortensia’s in 4 uur een slechte luchtvochtigheid van 30% verhogen naar een gezond niveau (40%). Van Duijn: “Voor een gezond binnenklimaat is een hogere luchtvochtigheid aan te bevelen. Ten minste 2 kamerhortensia’s per woonruimte helpen daarbij maar hoe meer hortensia’s hoe beter de relatieve luchtvochtigheid.”

hortensia

Droge lucht

Een gezond binnenklimaat heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. In de gure en koude maanden ligt deze waarde vaak veel lager. Het goed ventileren van de woning is dan niet voldoende, want buiten is er meestal ook sprake van droge lucht. Hoofdpijn, droge ogen, een droge huid en lusteloosheid zijn daarbij veel voorkomende klachten. Een goede luchtvochtigheid helpt gezondheidsklachten te voorkomen en resulteert tevens in meer energie en een prettigere woonomgeving.

Hydrateren

Als goede verdamper heeft hortensia iets meer vocht nodig dan andere kamerplanten. Gemiddeld is het voldoende om 2 à 3 keer per week een slok water te geven. Overdrijf daarbij niet want hortensia’s houden niet van ‘natte voeten’. Als de potgrond licht vochtig aanvoelt, heeft de plant voldoende water. De botanische naam Hydrangea verwijst ook naar het drinkgedrag van de plant: Hydro betekent water.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.hydrangeaworld.com, Facebook (Hydrangeaworld) en Instagram (@Hydrangea_world).

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *