Een merk, een bedrijf, een familie
Wie het woord Thonet hoort, denkt meteen aan hoge kwaliteit en ronde vormen. Maar woorden als klassiek en kunst horen ook zeker aan het merk gekoppeld te worden! Met oog voor detail, oog naar het verleden en oog naar de toekomst, weet het oudste meubelmerk ter wereld nog steeds de harten van menig mens en designliefhebber te veroveren. En dat is niet geheel onterecht want de tijdloze ontwerpen van dit geweldige merk blijven jaar in en jaar uit shinen in ieder interieur! Maar waar is het allemaal begonnen?
Het is allemaal begonnen met niemand minder dan Michael Thonet die in 1819 zijn werkplaats startte. Een werkplaats dat gesitueerd was in zijn geboorteplaats Boppard am Rhein in Duitsland. Jaren vlogen voorbij en in 1849 is Michael Thonet samen met zijn zoons naar Wenen verhuisd om van zijn werkplaats een echt familiebedrijf te maken. Een familiebedrijf die de designbranche op zijn grondvesten heeft doen schudden want tot op de dag van vandaag is Thonet niet meer uit de designbranche weg te denken. En dan te bedenken dat, dat allemaal komt door die ene innovatieve uitvinding in 1859; het buigen van massief beukenhout!
KOFFIEHUISSTOEL
De Weense Koffiehuisstoel (destijds stoel nr. 14) is zo’n echte klassieker! Pure perfectie met een tijdloos design die je gerust retro en trendy tegelijk mag noemen. Of je nu een klassiek of een modern interieur hebt, stoel 214 past echt overal bij en zal de show blijven stelen. Het is dan ook niet voor niets dat juist deze stoel voor internationale doorbraak zorgde voor Thonet. Een kunstobject van gebogen hout die de eerste stappen richting massaproductie mogelijk maakte. En met deze doorbraak was ook meteen het Thonet-principe ontstaan. Een principe van;
‘1 IDEE, 6 ONDERDELEN, 2 MOEREN & 10 SCHROEVEN’
Een principe die het mogelijk maakte om in een kist van één kubieke meter 36 stoelen de wereld over te sturen!
‘EXPORTSTOEL’
Bij stoel 214 is het niet alleen gebleven want de verschillende variaties op deze wereldberoemde klassieker volgde al snel. Stoel 218 is zo’n opvolger en kenmerkend vanwege het chique ‘haarspeldje’ in de rugleuning. Niet veel later volgde stoel 209 en deze stoel is toch wel het meest geliefd onder de design liefhebbers van Thonet! Een stoel met een armleuning die net zoals de Koffiehuisstoel uit zes onderdelen bestaat. Drie ‘exportstoelen’ die in menig restaurant en café in Zuid-Amerika en natuurlijk ook de rest van de wereld waren te vinden. Een beeld dat eigenlijk altijd is gebleven!
‘Tijdloos design is een bijzondere vorm van duurzaamheid’
Peter Thonet
EEN PERFECT STUKJE STAAL
Als uitvinder van het buigen van hout mocht Thonet zich rond de jaren ’30 ook pionier noemen op het gebied van industriële productie van (gebogen) stalen buis meubelen. En dat was maar goed ook want het buigen van staal was al in volle ontwikkeling door de designers van Bauhaus. Een ontwikkeling en een trend die razendsnel populair werd en nog steeds is. Stalen buizen als frame in een mooi gebogen vorm verpakt in een comfortabele stoel. De S43 is zo’n perfect stukje staal ontworpen door niemand minder dan Mart Stam. Ook bij dit ontwerp kan gezegd worden dat het een typisch Thonet-principe is namelijk 1 idee en 3 onderdelen. Tijdloos, strak en eenvoudig, niets meer en niets minder!
Van gebogen hout naar gebogen staal en gecombineerd. Niets lijkt te hoog gegrepen voor Thonet en dat bewijst het familiebedrijf iedere keer weer. Van Thonet stoelen tot tafels, van barkrukken tot lampen en zowel voor binnen als buiten. Een parel, een eyecatcher, een Thonet!