Voor veel Nederlandse gezinnen is de keuken het kloppend hart van de woning. De keuken wordt gebruikt om ’s morgens samen te ontbijten, ’s middags een gezellig kopje thee te drinken aan de keukentafel en daarna huiswerk maken aan diezelfde keukentafel terwijl de ouders koken. En tijdens het avondeten spreken we met zijn allen de dag door. Het gezinsleven speelt zich voor een groot gedeelte af in de keuken.
Kinderen zijn graag in de keuken en brengen dus ook veel tijd door in de keuken. Voor volwassenen is de keuken bekend terrein, maar voor jonge kinderen is het een plek waar veel te ontdekken is. Wat zit er in de pan? Hoe smaakt dat? Is dat heet? Vergeet daarom niet om de keuken kindvriendelijk in te richten. Het is belangrijk dat de keuken een veilige ruimte is.
Veilig koken met inductie
Koken op een inductiekookplaat is veiliger voor kinderen dan koken op andere warmtebronnen. De kookplaat wordt niet heet en schakelt zichzelf uit zodra de pan verwijderd wordt. Ook als je vergeet de plaat uit te zetten, schakelt deze automatisch uit.
Een aantal inductieplaten zijn uitgerust met een afneembare regelknop. Een kleine magneet waar alles – letterlijk en figuurlijk – om draait: bediening, reiniging en veiligheid.
Als de regelknop niet wordt gebruikt, kan deze in een handomdraai van het bedieningspaneel worden gehaald. Alle kookzones die nog in werking zijn, schakelen zich dan automatisch uit. Op die manier kunnen speelgrage kinderhanden geen kwaad doen.
Achter slot en grendel
Het grootste gevaar voor hele kleine kinderen schuilt in de bereikbaarheid van chemische middelen als zeep, vaatwastabletten en andere reinigingsmiddelen. Veel van deze middelen worden in de keuken gebruikt daarom ook in de keuken bewaard. Plaats deze middelen in hoge kasten, zolang de kinderen te jong zijn om te begrijpen dat deze middelen gevaarlijk zijn voor huid, ogen en slijmvliezen. Zijn er geen bovenkastjes, dan moet de kast waarin de spullen staan op slot kunnen. Daarnaast is het ook verstandig om de besteklade te voorzien van een slot, zodat de kleine kinderhandjes niet naar scherpe messen kunnen graaien. Verder verdient het aanbeveling om de oven buiten het bereik van kinderen te plaatsen, dus bijvoorbeeld op een goede hoogte waardoor kleine kinderen de oven niet kunnen openen. Het is tevens handig als alle keukenapparatuur is voorzien van kinderbeveiliging.
Meer veiligheidsvoorzieningen
Er zijn nu ook volledig krasbestendige keukens te verkrijgen, met afgeronde hoeken en een speciaal terugveermechanisme in de deurtjes dat ervoor zorgt dat de kleine vingertjes er niet tussen kunnen komen. En dit is nog slechts een kleine greep uit een groot assortiment voorzieningen voor de kindervriendelijke keuken. Hierdoor is uw keuken veilig en kan uw hele gezin zich daar thuis voelen.
Een vloer die overleeft
Kinderen vinden het heerlijk om hun ouders te helpen bij het koken. Vanaf hele jonge leeftijd kun je kinderen al kleine klusjes geven, zoals de groenten wassen of ingrediënten afwegen en later ook groenten snijden. Waar kinderen met eten en drinken bezig zijn, wordt uiteraard ook met eten gestrooid en met drinken gelekt. En dat knoeien beperkt zich vaak niet alleen tot het keukenblad. De keukenvloer krijgt dus heel wat te verwerken. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor vloeren die goed en gemakkelijk te reinigen zijn, tegels, gietvloeren, betonvloeren, vinyl vloeren en zelfs houten vloeren. Deze zijn voorzien of kunnen worden voorzien van een speciale coating waardoor vuil niet in de vloer trekt en geen vlekken veroorzaakt. Geef als je op zoek gaat naar een nieuwe vloer wel altijd duidelijk aan voor welke ruimte deze bedoeld is en laat je goed informeren over het onderhoud van de vloer. Zo overleeft uw vloer nog vele jaren van (kinder)feestjes.
Bron: Voorlichtingsburo Wonen
http://www.voorlichtingsburowonen.nl