Sinds januari 2015 is een energielabel voor woningen verplicht bij de verkoop, de verhuur en de oplevering van woningen. Deze nieuwe regel is bedoeld om de energiebesparing in Nederland te stimuleren. Een energiezuinige woning immers zorgt voor een besparing op de kosten van energie plus levert een comfortabele en aangename woning. Hoe beter een energielabel van een woning, hoe zuiniger de woning en hoe aantrekkelijker de woning is voor de verhuur of de verkoop. De geldigheid van een energielabel voor een woning is tien jaar.
Wat houdt een energielabel woning in?
Een energielabel voor een woning geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Welk energielabel een woning krijgt hangt onder andere af van het bouwjaar, de soort woning en de woningoppervlakte. Naast deze factoren spelen een tiental woningkenmerken ook een belangrijke rol in de toekenning van een energielabel voor een woning. Denk hierbij aan de soort CV ketel en het soort glas dat in een woning aanwezig is maar ook of er extra isolatie in het dak of de gevel aanwezig is.
Energiezuinig
Een energielabel wordt aangeduid met de letter A, B, C, D, E, F of G. Woningen met een verkregen energielabel A zijn het energiezuinigst, het label G duidt minst zuinig aan. Een woning energiezuiniger maken is mogelijk. Een eenmaal verkregen energielabel kan worden aangepast als er zaken gewijzigd zijn. Met de juiste isolatie in een woning bespaart men energie. Dit kan door bijvoorbeeld een HR combiketel, die zowel het warme water als de verwarming regelt en hiermee energiezuiniger is dan twee losse toestellen. Maar ook het gebruik van isolatieglas geeft een woning een betere isolerende functie, door een raam met enkel glas gaat immers veel warmte verloren. Hoe energiezuiniger de woning hoe hoger een energielabel.
Maatregelen die van belang zijn en kunnen helpen een woning energiezuiniger te maken:
- dakisolatie, gevelisolatie;
- vloer isolatie;
- isolatieglas zoals dubbel glas, driedubbel glas, HR+ glas en HR+++glas;
- combiketel, HR of HR plus.
Hoe regel ik een energielabel woning?
Elke woning ontvangt een voorlopig energielabel van de overheid, gebaseerd op de actueel beschikbare gegevens van de woning waar het energielabel op van toepassing is. Huiseigenaren vragen zelf een definitief energielabel voor de woning aan. Dit kan door middel van het beantwoorden van een aantal vragen die betrekking hebben op de woning. De kosten van het aanvragen van een definitief energielabel voor de woning variëren van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s.