Elke dag klimmen, bukken, stoten en te weinig ruimte
Een kijkje in de onhandigste keukens van Nederland
De keuken is het hart van het huishouden. Als het in de keuken lekker loopt, loopt je dagelijks leven ook lekker. Uit onderzoek van Bruynzeel Keukens naar de onhandigste keukens van Nederland blijkt echter dat er nog veel te verbeteren valt. Elke dag klimmen, bukken, stoten en te weinig ruimte. Een onhandige keuken maakt het dagelijks leven behoorlijk ongemakkelijk.
Top 10 onhandigheden
Uit het onderzoek komt de volgende top 10 onhandigheden naar voren:
- Klimmen voor te hoog opgehangen bovenkasten
- Bukken voor veel te lage onderkasten
- Benen of hoofd stoten door onhandige indeling
- Te weinig ruimte om te werken
- Te weinig ruimte om spullen op te bergen
- Te grote, te kleine of niet de juiste apparaten
- Ongemakkelijk schoon te houden materialen
- Oneindig heen en weer lopen door onhandige indeling
- Rugpijn door te laag werkblad
- Extra werk door kapotte of niet functionerende onderdelen
Onderzoek de onhandigste keuken van Nederland
Eind november 2014 riep Bruynzeel Keukens alle Nederlanders op om hun onhandige keuken te delen op Facebook. Honderden reacties en foto’s van onhandige keukens werden gedeeld. Louise en Heiny Steevens uit Zaltbommel, Joep en Mirjam Vogels uit Tilburg en Michael Struis & Marjon Tieken uit Haarlem hebben echt de onhandigste keukens van Nederland, zo oordeelde de jury. Afgelopen weken ging het team van Bruynzeel Keukens op bezoek om de onhandige keukens met eigen ogen te bekijken. De winnaars krijgen van Bruynzeel Keukens een keuken die werkt.
“Door het dagelijks leven en alle ongemakken in de keukens van Nederland nauwkeurig te bekijken, kunnen wij ons assortiment blijven ontwikkelen”, aldus Helen van Trierum, directeur Branding & Marketing Bruynzeel Keukens. “Bruynzeel keukens worden gemaakt om het dagelijks leven in de keuken lekker te laten lopen. We zijn blij met alle reacties en inzendingen.”
De onhandige keuken van Louise en Heiny
“Had ik maar gewoon een L-vormige keuken gekozen”, verzucht Louise. “We vonden het speelse ontwerp destijds leuk, maar in de praktijk is het heel onhandig. Vaat afspoelen en direct in de vaatwasser doen is er hier niet bij omdat ik dan mijn been stoot tegen de deur.
Ik ben ook niet zo groot. Wat in de bovenste kasten staat gebruik ik dus maar niet of ik moet Heiny erbij halen. Mijn man is een echte koffieleut, maar waar laten we onze drie koffiezetapparaten in deze onhandige keuken?”
Niet alleen de speelse indeling is onhandig, ook schoonhouden blijkt een uitdaging. “Ik krijg de RVS afzuigkap nooit schoon, ik blijf poetsen. En ik wil nooit meer zulke handgreepjes, de bakresten blijven er tussen zitten.” Tijd voor een keuken die werkt voor Louise en Heiny!
De onhandige keuken van Joep en Mirjam
Voor Joep en Mirjam is koken een logistieke operatie met fysieke uitdagingen.
“Het keukenblok is een design ding uit de jaren 50. Het was eigenlijk een dienstkeuken, bedoeld voor personeel. In deze keuken is nooit over efficiency nagedacht. Daar lopen wij dagelijks tegenaan”, aldus Joep en Mirjam.
“Veel spullen staan noodgedwongen in andere ruimtes, waardoor we hele afstanden in huis moeten afleggen om een maaltijd te bereiden. We nodigen bijna nooit vrienden te eten uit, omdat we opzien tegen de logistieke operatie. Bepaalde gerechten kunnen we niet eens maken, vanwege de beperkte werkruimte. Wij moeten een paar keer per dag op een stoel klimmen of op de knieën om iets te pakken uit de boven- of onderkasten, het is een fysieke uitdaging om te koken.” Tijd voor een keuken die werkt voor Joep en Mirjam!
De onhandige keuken van Michael en Marjon
Toen Michael en Marjon 12 jaar geleden in dit huis kwamen wonen, zat de keuken er al in. “Het huis is in 1925 gebouwd en de keukenruimte is ingericht naar de wensen van die tijd. Zo moet de vaatwasser, die later geplaatst is, dicht gedaan worden om de schone vaat op te ruimen. Ook kun je de keuken niet in als iemand staat te koken. Als ik een glas water wil pakken, en Marjon staat achter het fornuis, kan ik beter buitenom lopen”, grapt Michael.
“Omdat de pannen op een rekje staan waar ik niet bij kan, moet ik altijd Michael vragen te helpen”, verzucht Marjon. ”Aan de andere kant kan ik Michael weer helpen als hij iets uit de onderkasten nodig heeft.” Het opbergen van de voorraad is ook een hele uitdaging. “De kast in de keuken kan zo’n 10 centimeter open voordat ‘ie het aanrecht raakt. De servieskast staat dan ook noodgedwongen op de gang.” Tijd voor een keuken die werkt voor Michael en Marjon!